Simona Ionescu / Redactor Șef

Dușuri reci versus dușuri fierbinți. Avantaje și dezavantaje. Iată ce vă recomandă specialiștii

Dușuri reci versus dușuri fierbinți. Avantaje și dezavantaje. Iată ce vă recomandă specialiștii
Atât dușurile reci, cât și cele calde au avantaje și dezavantaje pentru sănătatea dumneavoastră. Dușurile reci pot ajuta la prevenirea uscării pielii, în timp ce dușurile calde pot ajuta mușchii să se simtă relaxați. Care să fie mai bune pentru organism? Specialiștii știu.

Dacă un duș fierbinte este ceea ce corpul tău tânjește dimineața, nu sunteți singurii. Dar și dușurile reci trebuie să aibă locul lor în rutina zilnică, spun specialiștii.

Dați o șansă dușurilor reci

Chiar și persoanele friguroase, spun specialiștii, trebuie să dea neapărat o șansă dușurilor reci. Pentru că veți descoperi că vă place tare mult cum vă simți după. Ce este atât de grozav la dușurile reci?

Calmează mâncărimea pielii, cresc circulația, reduc durerile musculare după antrenament, stimulează pierderea în greutate. Dar principalul motiv pentru care specialiștii recomandă dușurile reci este creșterea circulației.

Pe de altă parte, apa rece nu usucă stratul de sebum, o barieră naturală care asigură protecția pielii și a părului. Ca urmare a efectelor apei reci, este posibil ca părul tău să aibă mai multe șanse de a deveni mai puternic și mai sănătos în timp.

Dușuri reci sau dușuri calde? Ce spun specialiștii

Ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare

Pe măsură ce apa rece vă lovește corpul și membrele externe, aceasta constrânge circulația la suprafața corpului. Acest lucru face ca sângele din țesuturile mai profunde să circule la viteze mai mari pentru a menține temperatura ideală a corpului.

În acest sens, un duș rece are efectul opus unui duș fierbinte pentru o persoană cu hipertensiune sau boli cardiovasculare, deoarece expunerea la temperaturi reci declanșează sistemul circulator pentru a reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Dușuri fierbinți pentru o noapte odihnitoare

Dacă aveți probleme în a vă relaxa sau a adormi noaptea, ați putea fi tentat să faceți un duș fierbinte pentru a scăpa de stresul de peste zi. Aceasta este o practică obișnuită pentru relaxarea musculară înainte de a adormi, deoarece dușurile fierbinți activează sistemul nervos parasimpatic, care vă face să vă simțiți obosiți.

Tot dușurile calde sunt cele care ușurează simptomele respiratorii, vă scape de coșuri, ajută la relaxarea musculară. Tot dușurile fierbinți sunt un remediu natural pentru a reduce simptomele răcelii și tusei. Căldura din apă și aburul pot ajuta și la eliberarea pasajelor nazale, dar și la deschiderea porilor pielii.

Dușurile fierbinți pot duce la apariția pielii uscate

Apa fierbinte provoacă deteriorarea celulelor de keratină care se află pe stratul cel mai exterior al pielii noastre, epiderma. Iar prin perturbarea acestor celule, se creează piele uscată. De asemenea, acestea pot agrava anumite afecțiuni ale pielii.

Temperaturile ridicate duce și la agravarea unor afecțiuni precum eczema. Dușurile fierbinți vă pot provoca mâncărimi și pot crește tensiunea arterială. Dacă aveți probleme cu tensiunea arterială ridicată sau cu bolile cardiovasculare, un duș prea fierbinte poate înrăutăți aceste afecțiuni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre