Sociologul Adrian Pășcuță spune că „de vină” pentru aceste diferențe sunt strategiile pe care le adoptă după divorț persoanele care trec prin astfel de evenimente. Fără îndoială, pentru cei mai mulți oameni divorțul reprezintă un stress major. El amintește celebra scală a stresului elaborată de Holmes și Rahe. Pe aceasta, divorțul ocupă locul al doilea, ca factor major de stress, după decesul unui membru al familiei. Totuși, după acest eveniment lucrurile pot intra pe un făgaș normal sau se pot deteriora.
După ce a studiat sute de situații generate de divorț, sociologul Adrian Pășcuță este convins de faptul că un astfel de eveniment îi afectează pe toți cei implicați. Pentru căi este foarte important ca părinții care se despart să beneficieze de un ghid care să-i ajute să ia cele mai bune decizii pentru ei și pentru copilul lor, Adrian Pășcuță a creat un curs interactiv care conține 3 module distincte. Puteți afla mai multe la seria de webinarii despre „efectele divorțului”.
Top 5 probleme în urma divorțului, pentru adulți și copii
Pentru Rețete și vedete, sociologul a punctat un „Top 5” al problemelor care apar în cazul unui divorț, în rândul adulților. Acestea sunt: depresia; schimbarea cercului de prieteni; intensificarea conflictului cu fostul partener; pierderi financiare majore; mai puțin timp liber (pentru părintele rezidențial) și contact redus cu copilul (pentru părintele nerezidențial).
Iată care sunt principalele mari probleme cu care se confruntă copiii ai căror părinți divorțează: alienarea parentală; pierderea contactului cu unul din cei doi părinți; probleme emoționale; lipsa unui model familial, carențe educaționale.
Cele două fețe ale divorțului
„Persoanele care își recâștigă echilibrul pot cunoaște o creștere spectaculoasă (post-traumatic growth) dacă reușesc să se desprindă de trecut și să facă pace cu evenimentele sau persoanele care le-ar putea afecta liniștea.
Din contră, persoanele axate pe răzbunare, cele care doresc neapărat să primească răspunsuri în speranța că mai pot schimba sau repara ceva, persoanele lipsite de sprijin social și financiar sau cele care îmbrățișează diverse strategii greșite se afundă deseori în situații fără ieșire ajungând din lac în puț”, explică sociologul Adrian Păscuță.
Dacă în cazul adulților există responsabilitate individuală, în cazul copiilor situația este și mai complicată. Aceștia sunt dependenți de proprii părinți și de felul în care cei doi înțeleg să gestioneze situația rezultată în urma despărțirii. Destul de des se întâmplă ca, în vâltoarea emoțiilor generate de divorț, copiii să fie victimele cele mai afectate.
Sursa foto: Pixabay
Kim Kardashian donează un milion de dolari. Ce cauză susține vedeta
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook