Puțini sunt cei care cunosc că statul decontează servicii dentare de bază pentru asigurați, dar și pentru cei care nu au cotizat către CNAS.
Pachetul de servicii medicale de bază conține, pentru cei asigurați la sănătate, mai multe servicii decât pentru cei ce nu au această calitate. Pentru serviciile dentare din lista acestora există trei moduri în care pot fi decontate:
- decontarea pentru copii – costurile sunt acoperite integral (adică nu se plătește nimic);
- decontarea pentru adulți (peste 18 ani) – e posibilă fie acoperirea integrală a tarifelor, fie reducerea lor cu 60%;
- decontarea pentru beneficiarii unor legi speciale – costurile sunt acoperite integral.
Normele metodologice de aplicare, în anul 2021, a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022, cuprinse în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.068/627/2021, stabilesc că adulții pot merge la consultație gratuită o dată pe an, iar copiii, de două ori, explică avocat.net.
În cazul copiilor, toate serviciile sunt gratuite: “În cadrul grupei de vârstă peste 18 ani – numai pentru tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, casele de asigurări de sănătate decontează 100% tarifele aferente serviciilor de medicină dentară pentru care (…) este prevăzut procentul de 60%”.
Servicii dentare gratuite pentru cei neasigurați
Totodată, lista îi cuprinde și pe cei neasigurați, dar pachetul de servicii dentare pentru aceștia este mai mic. Ordinul stabilește următoarele servicii dentare gratuite pentru cei neasigurați:
tratamentul de urgenţă al traumatismelor dento-alveolare/ dinte, pansamente calmante/ drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale – prin incizie – cu anestezie și al afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor (o dată pe an) și reparațiile aparatelor ortodontice.
Serviciile de medicină dentară prevăzute în pachetul minimal de servicii pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentişti/ medicii stomatologi de la stat, dar și de la cabinetele private care au contract cu CNAS.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook