Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncați dude! Un remediul natural care scade glicemia

Mâncați dude! Un remediul natural care scade glicemia
O bună metodă de menţinere a nivelului glicemiei sub control este să mâncăm dude albe. Sunt remediile eficiente în menţinerea nivelului glicemiei în limite normale.

Chiar dacă în luna mai este vremea lor, găsiți dude și în farmacii, sub formă de remedii naturiste. Dudele sunt un fruct perfect pentru micul dejun deoarece conțin mulți antioxidanți, vitamine și minerale care va vor asigura doză de energie pentru întreagă zi.

Mâncați dude! Un remediul natural care scade glicemia

Dudele albe sunt un remarcabil remediu natural care scade glicemia. În plus, sunt benefice în afecțiuni cronice ale tractului digestiv, în îmbunătățirea digestiei, stimularea apetitului și a secreției de acid gastric și în eliminarea constipației, scrie doctorulzilei.ro.

Ştiaţi că după masă, nivelul glucozei din sânge creşte, iar când sunteţi stresaţi, epuizaţi sau nu mâncaţi regulat, glicemia scade? Un nivel scăzut al glicemiei (hipoglicemia) poate fi identificat cu ajutorul celor mai comune simptome: stările de ameţeală şi oboseală subite, în timp ce nivelul ridicat al glicemiei (hiperglicemie) este mai greu de detectat deoarece nu apare după minute sau ore, ci după câteva zile. Astfel, dacă nivelul glicemiei oscilează sau creşte, în timp, acesta poate cauza diabet, boli cardiovasculare, boli renale, distrugerea retinei sau afecţiuni microvasculare.

Adoptarea unor măsuri simple, dar eficiente, precum activităţi fizice zilnice (30 minute/zi), o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume cu un conţinut scăzut de zahăr (3-5 portii/zi), menţinerea greutăţii corporale normale şi evitarea tutunului pot avea efecte benefice în lupta cu diabetul.

Conform Federaţiei Romane de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, peste 800.000 de români suferă de diabet zaharat şi se estimează că până în 2030 proporţia acestora va fi de 11,1% din populaţie.

Dudele, un remediul natural

  • Fructele de dud alb sunt folosite pentru eliminarea stării de oboseală și amețeală, a anemiei și a incontinenței.
  • Frunzele de dud alb ajută la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul transpirației, în timp ce scoarța și rămurelele sunt utilizate în scăderea presiunii sangvine.
  • În medicina chineză, fructele de dud alb sunt folosite ca remediu natural pentru tratarea albirii premature a părului, purificarea sângelui şi combatarea diabetului.
  • Scoarța de dud alb mai este utilă în calmarea tusei, a febrei, a durerilor de cap și a ochilor roșii și uscați
  • Masarea capului cu suc de dude se folosește în unele țări că remediu pentru căderea părului și pentru prevenirea albirii părului.

Dudele ajută digestia

  • Dudele conțin fibre care ajută digestia. Un remediu pentru constipație folosit în Turcia constă în consumul de dude pe stomacul gol împreună cu un pahar de apă. În plus, dudele calmează tulburările gastrice și se utilizează în cazul hepatitei cronice.
  • Dudele au capacitatea de a scădea tensiunea sangvină. Ca și fructele de pădure, dudele pot preveni astfel formarea de cheaguri de sânge și riscul de boli de inima, inclusiv de infarct. În medicina chineză, dudele sunt considerate un tonic pentru sânge, adică pot detoxifia sângele și crește producția să, ceea ce nu ar trebui să ne surprindă, deoarece dudele conțîn și destul de mult fier care ajută în anemii.
  • Un studiu recent a arătat că dudele îmbunătățesc memoria și reduc stresul oxidativ la șoarecii de laborator. Se pare că au și un efect calmant, relaxându-ne atunci când suntem nervoși sau tensionați.
  • Practicanții medicine chineze tradiționale folosesc de foarte mult timp dudele că remediu împotriva inflamatiilor. O combinație de frunze de dud și curcumina poate fi folosită că un remediu eficient împotriva inflamațiilor.
  • Duda este o sursă foarte bună de proteine, carbohidrați, vitamina C și K, fibre și minerale cum ar fi calciu, fosfor, magneziu și fier și au un conținut mare de potasiu, având astfel proprietăți alcalinizante.
  • Dudele conțin alcaloizi care activează celulele albe ale sângelui numite macrofage, care stimulează capacitatea de reactive a sistemului imunitar. Bogate în vitamina C și flavonoizi, dudele ne protejează de răceli și de infecții.
  • Antioxidanții reduc daunele produse de radicalii liberi. Toate părțile dudului – frunzele, tulpinile și fructele, conțîn antioxidanți printre care și resveratrol, care, conform a numeroase studii, întârzie îmbătrânirea și combate bolile asociate acesteia, precum și cancerul.
  • Dudele conțin antocianine, un puternic tip de antioxidanți care dau culoarea caracteristică dudelor negre sau roșii. Antioxidanții din dude pot preveni diabetul și infecțiile și întârzie îmbătrânirea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre