Oamenii de știință vă învață să nu vă ignorați nasul. Ca multe alte părți ale corpului, examinarea acestuia poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor externe ale pielii și a bolilor interne.
Porii astupați se pot infecta, inflama și umple cu puroi
Deși există mai multe forme de acnee, acneea vulgaris este cea mai frecventă – și afectează adesea nasul. Această afecțiune a pielii se dezvoltă din cauza înfundării glandelor mici din piele care secretă uleiuri protectoare, ceea ce duce la apariția comedoanelor deschise și închise.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Comedoanele deschise – mai bine cunoscute sub numele de puncte negre dezvoltă un dop de culoare închisă, în timp ce comedoanele închise sunt puncte albe care se formează atunci când porul este complet blocat. Porii astupați se pot transforma, de asemenea, în umflături și umflături mai mari, care se pot infecta, inflama și umple cu puroi și pot chiar cicatriza pielea.
Rozaceea poate face ca pielea nasului să crească și să se îngroașe
Acneea rozacee are un aspect diferit. Este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă eritem sau înroșirea pielii cel mai adesea pe nas și obraji. Rozaceea este în prezent incurabilă, dar poate fi tratată, adesea cu tratament pe termen lung.
Pacienții cu rozacee pot dezvolta adesea papule și pustule eruptive care seamănă cu acneea – și au, de asemenea, vase de sânge vizibile care apar ca linii subțiri roșii sau violacee pe nas și obraji. În unele cazuri, rozaceea poate face ca pielea nasului să crească și să se îngroașe.
Această afecțiune este denumită rinofima și, la fel ca alte afecțiuni vizibile ale pielii, poate duce la modificări profunde ale aspectului și poate afecta grav stima de sine a persoanelor care suferă de această afecțiune.
Atât acneea vulgară, cât și rozaceea au fost corelate cu diverși factori de risc și condiții de sănătate, deși unele legături sunt mai puternice decât altele. În cazul rozaceei, lista include hipertensiunea arterială și colesterolul, diabetul și artrita reumatoidă.
Nasul lupului
Sarcoidoza, este o boală inflamatorie care poate afecta oricare dintre țesuturile corpului, deși în principal plămânii și ganglionii limfatici. Afecțiunea poate genera erupții cutanate albăstrui sau violacee, în special pe extremitățile corpului, unde pielea este de obicei mai rece.
Aceasta include urechile, degetele de la mâini și de la picioare și, bineînțeles, nasul. Atunci când sarcoidoza afectează nasul, aceasta este cunoscută sub numele de lupus pernio, deși denumirea este greșită, deoarece această afecțiune nu este aceeași cu boala autoimună cunoscută sub numele de lupus.
Lupusul obișnuit este o afecțiune complet diferită în care organismul își atacă propriile țesuturi. Numele său provine de la cuvântul latin pentru „lup”, iar denumirea datează din epoca medievală, când se spunea că erupția cutanată asociată seamănă cu mușcătura unui lup.
Atunci când lupusul, mai degrabă decât sarcoidoza, afectează pielea, acesta generează o erupție în formă de fluture – sau erupție malară, care se extinde pe obraji și pe podul nazal. Această erupție poate arăta foarte asemănător cu rozaceea. De fapt, lupusul este cunoscut drept „marele imitator”, deoarece împărtășește simptome similare cu multe boli diferite.
Sindromul trofic trigeminal
Sindromul trofic al trigemenului este o afecțiune rară declanșată de afectarea nervului trigemen, care controlează masticația, dar oferă și senzații feței. Atunci când ramurile nervoase mai mici care alimentează zona de piele din jurul nărilor sunt afectate, senzația este afectată.
Pacientul observă fie că pielea devine desensibilizată sau amorțită, fie că înțeapă, ca niște ace, creând nevoia de a pipăi sau de a zgâria. Afectarea repetată a pielii poate provoca apariția ulcerelor în jurul nărilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook