O echipă formată din oameni de știință australieni a descoperit cum să facă diamante în doar câteva minute, în laborator. Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană au descoperit cum să cristalizeze carbonul în diamante, într-un laborator.
„Totul se rezumă la modul în care aplicăm presiunea, permitem carbonului să experimenteze ceva numit forfecare, care este ca o forță de răsucire sau de alunecare. Credem că acest lucru permite atomilor de carbon să se deplaseze la locul lor formând atât lonsdaleite cât și diamante obișnuite, precum cele găsite pe inelele de logodnă. Nu facem nimic super uimitor sau exploziv. Strângem materialul la presiune extremă. Totul se întâmplă în câteva minute”, a spus fizicianul Jodie Bradby pentru AAP.
Descoperirea lor sfidează natura
Echipa a creat anterior lonsdaleita – care este cu 58% mai dură decât diamantele obișnuite – la temperaturi ridicate.
Aceștia speră că descoperirea lor, care sfidează natura, le va permite să dezvolte diamantul ultra-dur pentru uz industrial în unelte de tăiere precum cele găsite pe site-urile miniere.
„Orice proces la temperatura camerei este mult mai ușor și mai ieftin de realizat decât un proces pe care trebuie să îl derulați la câteva sute sau chiar o mie de grade. Din păcate, nu cred că asta va însemna că vir exista diamante mai ieftine pentru inelele de logodnă. Dar diamantele noastre de lonsdaleită ar putea deveni cel mai bun prieten al minerului dacă îi putem salva de la nevoia de a schimba burghiele costisitoare”, a spus prof. Bradby.
Unul dintre cercetătorii principali, Jodie Bradby, a declarat că descoperirea lor arată că Superman ar fi putut folosi un truc similar atunci când a zdrobit cărbunele transformându-l într-un diamant, fără să își folosească raza de căldură.
Ce se întâmplă în culisele emisiunii X Factor. Ne spune un martor, actrița Ilona Brezoianu
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook