Simona Ionescu / Redactor Șef

Nivelul ridicat de colesterol alimentează tumorile mamare

Nivelul ridicat de colesterol alimentează tumorile mamare
Nivelurile ridicate ale colesterolului sunt asociate cu riscul mai mare de apariţie a tumorilor mamare, a descoperit o echipă de cercetători americani. Însă, această asociere nu a fost pe deplin înţeleasă până acum.

O echipă de cercetători americani a descoperit modul în care celulele cancerului mamar folosesc colesterolul pentru a dezvolta toleranţă la stress. În felul acesta, tumorile devin mai rezistente în timpul procesului de metastază, relatează ScienceDaily.

Nivelul ridicat de colesterol alimentează tumorile mamare

Colesterolul este asociat cu riscul mai mare de apariţie a tumorilor mamare.  Într-un studiu publicat online la 24 august în revista Nature Communications, o echipă de cercetători condusă de Duke Cancer Institute a identificat mecanismele angrenate în acest process. Ei au descris modul în care celulele cancerului de sân se folosesc de colesterol pentru a dezvolta toleranţă la stress. Devin imune mai rezistente în timpul procesului de metastază.

„Majoritatea celulelor canceroase mor în timp ce încearcă să se metastazeze. Este un proces ce implică mult stres”, a declarat autorul principal Donald P. McDonnell. El este profesor în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Duke din Statele Unite.

„Puţinele (celule) care nu mor au această capacitate de a depăşi mecanismul de moarte celulară indusă de stres”, a adăugat specialistul. „Colesterolul a avut un rol esenţial în alimentarea acestei abilităţi”, a precizat el.

Au făcut studii pe șoareci

McDonnell şi colegii săi şi-au bazat studiul pe cercetări anterioare efectuate în laboratorul lor. S-au concentrat pe asocierea dintre nivelul ridicat de colesterol şi cancerele de sân şi ginecologice.

Aceste studii au concluzionat că aceste cancere alimentate de hormonul estrogen au profitat de pe urma unor derivaţi ai colesterolului care stimulează dezvoltarea tumorilor.

Însă, a fost observat un paradox în cazul tumorilor mamare cu status negativ pentru receptori de estrogen. Aceste tipuri de cancer nu sunt dependente de estrogen, însă nivelul ridicat de colesterol a fost asociat cu un prognostic negative. Ceea ce sugerează că un mecanism diferit este implicat.

În acest studiu, care a implicat linii de celule canceroase şi modele de şoareci, cercetătorii au descoperit că celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol ca răspuns la stres. Majoritatea mor. Însă, cele care supravieţuiesc dezvoltă o „super-putere” care le face capabile să reziste procesului natural în care celulele mor sub efectul stresului. Aceste celule canceroase rezistente la stres proliferează şi se deplasează cu uşurinţă în procesul de metastază.

Acest fenomen se pare că se manifestă nu doar în cazul celulelor canceroase cu status negativ pentru receptori de estrogen, ci şi în alte tipuri de tumori, inclusiv melanom. Mecanismele identificate de oamenii de ştiinţă ar putea fi vizate de terapii.

Studiul a fost finanţat de Programul pentru Cercetarea Cancerului de Sân (BCRP) al Departamentului Apărării din SUA şi Institutul Naţional de Sănătate (NIH), agenţie a guvernului american.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre