Toată lumea așteaptă cu nerăbdare masa de Crăciun și Anul Nou, când ne vom înfrupta din toate bunătățile. Dar frumusețea sărbătorii se poate transforma într-un coșmar, dacă veți mânca peste măsură. Pentru că veți putea suferi de perforația gastrointestinală, termenul medical, spun specialiștii, pentru un stomac… explodat.
Câtă mâncare intră în stomac
Potrivit specialiștilor, stomacul mediu ține aproximativ un litru de mâncare, dar se poate întinde puțin. Dacă există persoane care-și fac probleme pentru că pantalonii au devenit prea strâmți în perioada sărbătorilor, sunt și oameni care consumă de sărbători în jur de 3-4000 de calorii.
Iar acest lucru poate conduce la apariția perforației gastrointestinale. Asta înseamnă că stomacul prea plin se poate rupe, în sensul că se formează o găurică ce eliberează conținutul stomacului în cavitatea abdominală. Iar de aici la infecții nu mai e decât un pas, dar se poate lăsa chiar și cu septicemie…
„Stomacul este foarte elastic, este capabil să rețină până la trei-patru litri”
„Cantitatea exactă variază de la persoană la persoană. Dar stomacul unui adult mediu reține aproximativ un litru de mâncare (aproximativ patru căni). Deoarece stomacul este foarte elastic, este capabil să rețină până la trei-patru litri la un moment dat.
Creierul are nevoie de 20 de minute pentru a înregistra sațietatea și plinătatea. Pentru unii, în momentul în care creierul lor înregistrează că sunt sătui, au mâncat deja mult peste cantitatea necesară pentru a se simți satisfăcuți și se simt în schimb îndopați”, a mărturisit Courtney Kalamar, dietetician la Piedmont Henry Hospital.
Peretele stomacului se despică
Cu toate acestea, „explodează” nu este o descriere foarte exactă, a declarat pentru Newsweek Theresa Strong, director al programelor de cercetare la Fundația pentru Cercetare Prader-Willi. Conținutul stomacului nu se va sparge ca un balon cu apă. În schimb, peretele stomacului se extinde până în punctul în care se despică.
”Imaginea care vine în minte este destul de senzațională și nu este exactă – peretele stomacului se întinde până la punctul în care există necroză și/sau ruptură”, a spus specialistul. Un băiat în vârstă de 17 ani a murit în ajunul Crăciunului din 2015, pentru că „și-a rupt” stomacul după ce a mâncat prea mult la petrecerea anuală a familiei sale, a relatat The New York Times Magazine. Iar în 2003, „mâncatul excesiv” a fost numit drept cauză a rupturii stomacului unui bărbat de 49 de ani, care a dus la moartea acestuia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook