Ziua Internaţională a Sărutului este celebrată anual pe 6 iulie. Sărutul este o experienţă plăcută şi intimă, un gest de afecțiune.
Ce se întâmplă când vă sărutați
Cercetările arată că atunci când oamenii se sărută iți folosesc aproape toți mușchii din corp (dintre care 34 de mușchi faciali diferiți), în mod involuntar.
- O partidă intensă de sărut te poate ajuta să pierzi până la 50 de calorii pe minut.
- În timpul sărutului, partenerii fac schimb de aproximativ 278 de tipuri de bacterii, precum și de o serie de grăsimi, însă spre norocul speciei umane, 95% dintre acestea nu sunt periculoase.
- Studiile arată că un sărut de bună-dimineața este medicamentul perfect pentru a preveni bolile legate de stres.
- Un om obișnuit se sărută de aproximativ 25.000 de ori pe parcursul vieții sale.
- Un sărut poate fi de 10 ori mai bun decât morfina în calmarea durerilor. Așadar, data viitoare când iubitul/iubita ta se va plânge de o durere de cap, lipește-ți buzele de tâmplele și menține-le timp de 10 – 15 secunde. Nu ezita apoi să-i săruți cu dragoste și buzele.
- Au fost cazuri în care femeile au ajuns la orgasm în urma unui sărut pasional.
- În timpul unui sărut, cuplurile își transferă, în medie, 9 miligrame de apă, 0,7 miligrame de proteine, 0,18 miligrame de diverse substanțe organice , 0,71 miligrame de grăsimi și 0,45 miligrame de săruri.
Ce nu știați despre sărut
- Cel mai lung sărut al tuturor timpurilor a durat 17 zile, 10 ore și jumătate și a avut loc în Chigaco, în 1984.
- Cel mai lung sărut dintr-un film a durat 185 de secunde. Filmul se numeste „You`re in the army now”, a fost realizat în 1940, iar cei doi actori se numesc Jane Wyman și Reg Toomey.
- În statul Iowa, bărbații care au mustață nu au voie să își sărute soțiile în public.
- Două din trei cupluri își înclină capurile către stânga atunci când se sărută.
- O femeie sărută aproximativ 29 de bărbați înainte de a se căsători.
- Romanii sunt cei care au împărțit pentru prima dată sărutul pe categorii: Osculum – sărutul pe obraz, Basium – sărutul pe buze și Savolium – sărutul pasional.
Sărutul în opera de artă
Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi „Sărutul” precum şi în lucrarea monumentală „Poarta sărutului”.
În pictură, sărutul a fost imortalizat, printre alţii, de către Francesco Hayez (1859), Gustav Klimt (1908), Edvard Munch (1897), Pablo Picasso, Marc Chagall, Rene Magritte, Roy Lichtenstein sau Banksy.
Ce boli se transmit prin sărut
Știai că 95% dintre microbii transmiși prin sărut se găsesc în salivă și în mucoasa nazală? Din fericire, doar 20% dintre aceștia pot afecta sistemul imunitar.
Există numeroase boli infecțioase transmise prin sărut, dar oare această acțiune este riscantă? Saliva joacă un rol important în cadrul sărutului. Cu alte cuvinte, acest gest implică un schimb inevitabil de microbi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook