Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă când vă sărutați. Specialiștii ne informează!

Ce se întâmplă când vă sărutați. Specialiștii ne informează!
Anual, la 6 iulie, se sărbătoreşte Ziua internaţională a sărutului. Aceasta a fost instituită în 2006 pentru a atrage atenţia asupra acestui gest de afecțiune. Ideea este că oamenii trebuie să redescopere plăcerea atingerii buzelor, dar să știe și ce riscuri sunt. Știați că se folosesc 34 de mușchi faciali diferiți?

Multe persoane nu acordă atenție dezavantajelor sărutului, dar asta nu înseamnă că acestea nu există. Saliva poate transmite boli și microbi.

  1. În limbajul uzual, mononucleoza infecțioasă este numită „boala sărutului”. Virusul care o provoacă se transmite prin schimbul de salivă. Acest virus afectează adesea adolescenții și tinerii. Însă persoane de toate vârstele îl pot contracta. Printre simptomele mononucleozei infecțioase se numără: febra, durerile în gât și inflamarea ganglionilor limfatici.
  2. Citomegalovirusul este mult mai răspândit decât sugerează denumirea sa. De îndată ce organismul îl contractează, acest microorganism va fi mereu prezent. Majoritatea purtătorilor nu realizează că au contractat acest virus. Dacă ai un sistem imunitar puternic, simptomele experimentate vor fi minime.
  3. Gingivita este pe lista de boli infecțioase transmise prin sărut. Este o infecție care afectează în principal gingiile, provocând o secreție continuă de bacterii la nivelul cavității bucale. Această boală este provocată de placa bacteriană care se lipește de dinți și gingii. Pe lista de simptome ale gingivitei se află sângerările, roșeața și inflamarea regiunii afectate.
  4. Faringita streptococică este o infecție dureroasă care se dezvoltă la nivelul gâtului. Bacteriile (în acest caz, streptococii din grupele A și B) atacă în mod direct gâtul. Această infecție se transmite atunci când o persoană sănătoasă intră în contact cu una infectată..
  5. Herpesul labialis este printre cele mai frecvente boli infecțioase transmise prin sărut. Acest virus se transmite frecvent prin sărut. Herpesul reprezintă o infecție care afectează buzele, cavitatea bucală sau gingiile. Acesta este provocat de virusul herpes simplex.

Ce măsuri de precauție trebuie să adopți înainte de a săruta pe cineva?

  • Mănâncă bine pentru a avea un sistem imunitar puternic.
  • Urmează instrucțiuni pentru a-ți peria dinții corect.
  • Nu subestima importanța folosirii aței dentare.
  • Supune-te unui control medical general cel puțin o dată pe an.
  • Schimbă-ți periuța de dinți cel puțin o dată la trei luni.
  • Folosește apă de gură pentru a combate microbii.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre