Simona Ionescu / Redactor Șef

Plante care ajută la protejarea splinei

Plante care ajută la protejarea splinei
Splina este un organ mic, dar foarte important. Când este afectat de diverse boli, tot organismul suferă. Când începe să doară, mergeți la medic și folosiți plante care protejează splina.

Splina este un organ cât un pumn, aflat în zona superioară a abdomenului, între coaste și diafragmă, având un rol foarte important pentru o imunitate puternică. Ea cântărește aproximativ 200 de grame și are o culoare închisă.

Dar care sunt rolurile jucate de splină? Aceasta înghite globulele roşii bătrâne ale sângelui şi face un fel de curăţenie. Eritrocitele sau globulele roşii, când îşi termină rolul, se retrag în splină şi mor. Splina devine un cimitir al globulelor roşii.

Dar splina  prelucrează eritrocitele moarte şi trimite rămăşiţele în sângele circulant, pentru eliminare. Însă, splina, în anumite cazuri de boală, mănâncă şi limfocitele, acele globule albe ce se luptă cu infecţiile. Când splina este mărită din cauza altor afecţiuni, ea afectează şi alte celule ale sângelui, trombocitele, cu efect important în coagularea sângelui şi în fluidizarea acestuia, scrie doctorulzilei.ro.

De ce doare splina?

Traumatismele, loviturile ce o pot fractura, despica, afectându-i, în cazuri mai grave, şi vasele. Când splina se măreşte din pricina unor efecte negative, ea se poate lăţi până în zona buricului. Uneori, acest organ important se măreşte, atingând dimensiunea ficatului.

Iată unele boli ce o măresc: chistul hidatic în splină sau TBC-ul la splină ori abcesul în splină, ce înseamnă o infecţie localizată în acest organ. Când se lungeşte splina, omul are diafragma presată şi nu mai respiră bine, putând să facă şi lichid la plămâni.

Acest organ poate da şi o durere în umărul stâng. Când se măreşte, poate presa colonul şi tulbură scaunul sau evacuarea gazelor.

Şi unele boli de sânge duc la mărirea splinei. În traumatism, marele pericol este sângerarea. Când splina se goleşte de sânge, nu mai întâmplă pompajul corespunzător al sângelui, ce devine sărac în oxigen, conducând celelalte organe către situaţii critice.

Plante care ajută la protejarea splinei

Desigur, medicul este cel care decide modul de tratarea a unei spline afectate. Dar, și natura vine cu o varietate de remedii. Specialiştii în fitoterapie recomandă câteva reţete simple pe care le putem prepara în bucătărie. Cele mai multe au efect de purificare a sângelui şi a ficatului, susţinând indirect splina.

Cele mai multe boli ale splinei sunt însoţite de mărirea ei (splenomegalie). Acest organ poate să se mărească şi îmbolnăvească în decursul bolilor altor organe, în boli generale ale organismului şi în cazul unor boli acute şi cronice foarte grave şi de natură diferită.

La copii, splina îşi măreşte volumul în caz de icter hemolitic, infecţii diferite, talasemie, hemoglobinopatii. Când constatăm o paloare accentuată pe faţă,când avem infecţii ORL foarte dese,când cele mai mici lovituri ne provoacă vânătăi sau când gingiile sângerează foarte uşor, ar putea fi vorba de probleme ale splinei. Diagnosticul se pune însă de medic.

Pe lângă medicamentele indicate de medic, există o serie de remedii naturiste pentru astfel de probleme. Este vorba de plante care ajută la purificarea sângelui şi a ficatului.

  • Turiţa este un puternic detoxifiant şi ajută în bolile splinei. Se poate folosi sub formă infuzie. Indicate sunt până la două ceşti cu ceai, zilnic, ceai pe care-l obţii dintr-o linguriţă de plantă, la 250 ml de apă opărită. Se lasă la infuzat câteva minute.
  • Sânziene au şi ele efecte teraputice în astfel de boli. Ceaiul de sânziene curăţă splina de factorii patogeni. Se prepară un ceai dintr-un vârf de linguriţă de sânzaiene, la 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat câteva minute şi se consumă zilnic, până la ameliorarea problemelor”.
  • Păpădia este indicată pentru a sprijini splina în afecţiuni cum ar fi anemia şi diabetul. Se urmează o cură de 3-4 săptămâni cu tulpini proaspete, consumându-se 5-10 tulpini crude, spălate, pe zi.
  • Urzica este şi ea utilă dacă o introducem într-o cură cu infuzie, timp de mai multe săptămâni. Se prepară infuzia astfel: o lingură de frunze uscate, Ia 200 ml de apă clocotită, unde se lasă 10-15 min”, recomandă Elena Badea. Ca mijloc profilactic însă, se poate bea o singură ceaşcă cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului.
  • Rostopasca este, de asemenea, utilă în problemele splinei. Se prepară o infuzie de rostopască (1/2 linguriţă, la o cană cu apă). Se bea o cană pe zi. Preparatul are rol în purificarea sângelui şi formarea lui (hematopoieză). Sursa: doctorulzilei.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre