Simona Ionescu / Redactor Șef

Puteți să vă otrăviți dacă purtați peruci, spune un ultim studiu. Ce recomandă specialiștii

Puteți să vă otrăviți dacă purtați peruci, spune un ultim studiu. Ce recomandă specialiștii
Un ultim studiu demonstrează că persoanele care poartă peruci ar putea să se otrăvească. S-au găsit pesticide și alte substanțe chimice toxice, spun specialiștii.

Un studiu recent a găsit pesticide și alte substanțe chimice toxice în părul sintetic din peruci fabricate în China, Nigeria, Ghana și SUA. Specialiștii recomandă multă atenție când achiziționați perucile, pentru a nu avea probleme cu sănătatea.

Părul bine îngrijit este un simbol al frumuseții tuturor femeilor. Când doamnele au probleme cu podoaba capilară sau pur și simplu vor să-și schimbe imaginea, apelează la purtarea de peruci. Un studiu însă că perucile, fie din păr uman, fie din păr sintetic vă pot transforma viața într-un coșmar.

Peruci pline cu contaminanți

În Nigeria, perucile și extensiile de păr sunt foarte populare în rândul femeilor, atât tinere, cât și în vârstă. Lanțul valoric al părului sintetic este o afacere mare, în valoare de milioane de dolari, condusă de industrii locale și străine. Saloanele de coafură înfloresc, oferind servicii de styling și îngrijire pentru femei.

Specialiștii au descoperit că în părul sintetic se ascund contaminanți. În acest studiu, s-au analizat zece mărci de păr sintetic purtate de doamne și domnișoare, fabricate atât în Nigeria, cât și în China, SUA și Ghana. S-a constatat că toate aveau niveluri diferite de contaminanți precum argint, cadmiu, crom, nichel, vanadiu și plumb, inclusiv mai multe pesticide care sunt periculoase pentru sănătatea umană.

Perucile sunt pline de plumb

S-au găsit peruci care vă pot strica sănătatea!

În urma studiului s-a găsit că părul sintetic are în compoziție clorură de polivinil, care, la rândul său are compuși de plumb. Aceștia împiedică lumina, căldura sau uzura să descompună PVC-ul și îl fac mai ușor de modelat. Specialiștii spun că plumbul afectează membranele, ADN-ul și sistemele de apărare antioxidante ale celulelor. De asemenea, plumbul interferează cu dezvoltarea normală a creierului și a sistemului nervos.

Metalele utilizate se pot scurge când sunt expuse la lumină

Metalele care sunt utilizate pentru stabilizarea polimerului nu sunt legate de acesta. Ele se pot scurge în timp sau când sunt expuse la lumină. Prin urmare, atunci când femeile poartă păr sintetic, sub formă de accesorii, extensii sau peruci, pe cap sau sub formă de gene false, riscă să fie expuse la plumb și alte metale grele. Acesta este cazul tuturor mărcilor de păr sintetic fabricat din materiale plastice.

De asemenea, în probele de păr sintetic au fost găsiți 11 compuși chimici care sunt pesticide. Nivelurile acestora depășeau limitele admise, ceea ce le face periculoase pentru sănătate. De asemenea, în eșantioanele de păr studiate au fost găsite niveluri mari de nitrat, expunerea la acesta ducând la apariția unor boli precum cancerul, mărirea glandei tiroide și o tulburare a sângelui numită methemoglobinemia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre