Simona Ionescu / Redactor Șef

Brânza vă face fericiți și ar putea stimula îmbătrânirea sănătoasă, sugerează un studiu

Brânza vă face fericiți și ar putea stimula îmbătrânirea sănătoasă, sugerează un studiu
O analiză genetică uriașă a descoperit că persoanele cu o bunăstare mentală mai bună tind să îmbătrânească mai greu, să trăiască mai mult și mai sănătos. Cu o condiție: să mănânce mai multă brânză.

Anumite alegeri legate de stilul de viață, spun specialiștii, cum ar fi consumul de mai multă brânză, ar putea juca un rol semnificativ în a ține îmbătrânirea la distanță.

Potrivit unui studiu actual, diferit de ceea ce s-a realizat până acum și folosind o metodă analitică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, i-a uimit chiar și pe specialiști. Acest instrument valoros pentru a explora ce factori influențează genele și conduc la anumite rezultate în materie de sănătate, a arătat că oamenii sunt mult mai sănătoși și îmbătrânesc mai greu dacă vor mânca cât mai multă brânză.

„Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că sporirea bunăstării mentale este o cale viabilă pentru o îmbătrânire sănătoasă”

În opt seturi de date diferite privind populația din Europa, fiecare dintre acestea incluzând între 38.000 și 2,4 milioane de persoane, cercetătorii au găsit dovezi potențial cauzale că o bunăstare mentală mai bună, măsurată prin satisfacția în viață, starea de spirit, neuroticismul și simptomele depresive, vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că sporirea bunăstării mentale este o cale viabilă pentru o îmbătrânire sănătoasă, indiferent de statutul socio-economic al individului”, concluzionează autorii.

Ce rol are brânza în viața oamenilor

Brânza ne face mai deștepți, spune un studiu

Dintre toate cele 33 de persoane luate în considerare, cele care au declarat că au consumat mai multă brânză și fructe au avut tendința de a avea scoruri mai mari de bunăstare mentală. Mai mult, consumul mai multor brânzeturi a avut un impact pozitiv de 3,67% asupra stării de sănătate autoevaluate și asupra duratei de viață.

Pe de altă parte, fumatul țigărilor a avut un impact negativ de 4,56% asupra factorilor de îmbătrânire a sănătății, iar consumul de fructe a avut un impact pozitiv de 1,96%. Interesant este că cercetătorii au descoperit că timpul petrecut la televizor a fost factorul stilului de viață cu cel mai mare efect negativ asupra factorilor de îmbătrânire a sănătății: un impact de 7,39%.

Consumul moderat de grăsimi din lapte reduce colesterolul

În timp ce alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate rele pentru sănătatea umană, studiile sugerează că dacă sunt consumate cu moderație, au rolul de a reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare. Produsele lactate cu grăsimi integrale, cum ar fi înghețata, sunt legate de o sănătate mentală mai slabă, dar unele tipuri de brânză pot fi diferite atunci când sunt consumate într-o dietă bine echilibrată.

Brânza, bună pentru minte și trup

Într-un studiu recent din Japonia, de exemplu, un consum mai mare de brânză a fost legat de o funcție cognitivă mai bună. Iar alte cercetări sugerează că brânza poate declanșa căile dopaminei din creier, ceea ce duce la sentimente de plăcere. Din aceste studii inițiale, se pare că brânza poate fi bună pentru minte și corp.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre