Simona Ionescu / Redactor Șef

Răceală, gripă sau covid fără febră? Iată care este motivul știut doar de medici despre acest fenomen

Răceală, gripă sau covid fără febră? Iată care este motivul știut doar de medici despre acest fenomen
De multe ori, o răceală de sezon nu are toate simptomele cu care suntem obișnuiți. Există situații în care, din tabloul de manifestări, lipsește febra.

Absența temperaturii în timpul unei răceli poate fi considerată un semn bun, deoarece indică un sistem imunitar puternic.

Explicația acestui fapt este dată de medici. Conform acestora, de cele mai multe ori creșterea temperaturii indică un proces inflamator care a început în organism. O temperatură ridicată este un tip de metodă de control a infecției. Dar, în unele cazuri, SARS și gripa trec fără febră.

Medicii spun că atunci când lipsește febra acest lucru sugerează că sistemul imunitar uman a început să funcționeze în stadiul incipient al bolii.

„Atunci agentul infecțios a fost întâmpinat de leucocitele din prima linie de apărare – mucoasa. În acest caz, absența temperaturii indică faptul că totul decurge bine.

Prin urmare, în cazul unei răceli sau al unei infecții virale, atunci când nu există o creștere a temperaturii, nu există niciun motiv de îngrijorare”, spune un doctor.

Pese 200 de virusuri, responsabile de boală

Peste 200 de virusuri diferite pot cauza o răceală la copii, dar rinovirusurile sunt cel mai frecvent implicate. Simptomele includ de obicei secrețiile nazale și strănutul. Merită menționat faptul că răceala nu este aceeași cu gripa. Simptomele de gripă sunt mai severe și pot include febră și frisoane, crampe și dureri, letargie și cefalee.

Deși răcelile comune se manifestă de obicei în sezoanele reci, trebuie să știți că nu vremea rece în sine produce  răceala, ci faptul că oamenii petrec mai mult timp în spații închise, mult mai aproape unii de alții, facilitând astfel răspandirea virușilor.

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, există posibilitatea să suferiți de o răceală sau de o formă ușoară de gripă (cauzată de virusul C, de exemplu): rinoree, nas înfundat (congestie nazală), dureri în gât, ochi roșii, strănut, tuse, febră ușoară, dureri de cap, stare de oboseală.

Foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre