Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat peste 190 de milioane de persoane confirmate de COVID-19, de la începutul pandemiei. Virusul a ucis peste 4 milioane de persoane în toată lumea. Cercetătorii analizează continuu condițiile prin care virusul acționează și caută soluții pentru inactivarea acestuia. Un studiu recent indică razele soarelui ca potențială soluție.
Descoperire importantă. Virusul SARS-CoV-2 este inactivat de razele soarelui
Virusul SARS-CoV-2 continuă să facă victime în toată lumea. Zilnic sunt depistate peste 390.000 de cazuri.
O nouă descoperire importantă dă speranțe. Anul trecut, se spunea că în timpul verii virusul va fi mai puțin activ, dar nu a fost așa. Acum, o echipă internațională de oameni de știință au dat dreptate cercetătorilor din Spania și China: razele soarelui pot inactiva virusul.
Oamenii de știință din SUA, Marea Britanie și Elveția au publicat rezultatele unui studiu, în The Journal of Infectious Deseases. Ei a făcut experimente și au descoperit că, sub acțiunea razelor solare, virusul SARS-CoV-2 devine rapid inactiv.
Cum poate fi inactivat virusul
Conform acestei noi teorii, razele ultraviolete B (undă cu lungime de 315-180 de nanometri) acțiunează asupra ARN-ului coronavirusului, deteriorându-l.
Experimentele au demonstrat că această inactivare se produce mult mai rapid decât presupune teoria, fiind de numai 10-20 de minute. Autorii studiului au ajuns la concluzia că există un mecanism suplimentar, cu rol intermediar în acest proces al efectului luminii asupra SARS-CoV-2.
Deocamdată, oamenii cercetătorii nu știu despre ce ar putea fi vorba, dar presupun că, pe lângă ultravioletele B, ar putea intra în joc și ultravioletele A (UV-A), cu o lungimă de undă de 400-315 nanometri. Acestea sunt capabile să genereze molecule reactive, deteriorând virusul și accelerând inactivarea lui.
Rezultatele studiului arată că rata de inactivare este dependentă atât de intensitatea luminii solare simulate, cât și de suprafața pe care virusul este suspendat. De pildă, 90% din virusul infecțios este inactivat la fiecare 6,8 minute în salivă uscată pe o suprafață, la orele amiezii, în timpul verii.
Iarna, perioada de inactivare ajunge la fiecare 14,3 minute în salivă pe o suprafață. Aceste descoperiri sugerează că potențialul de transmitere poate fi redus semnificativ în mediile exterioare expuse la lumina directă a soarelui. În plus, aceste date oferă dovezi că lumina naturală a soarelui poate fi eficientă ca dezinfectant pentru materialele neporoase contaminate. Sursa: academic.oup.com
Ce trebuie făcut dacă vine virusul Delta peste noi. Specialistul în imunologie Cătălin Țucureanu ne spune
A mărturist. Virusul provine din laboratorul din Wuhan şi a fost produs de Armată
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook