Ce trebuie făcut dacă vine virusul Delta peste noi. Specialistul în imunologie Cătălin Țucureanu ne spune

Ce trebuie făcut dacă vine virusul Delta peste noi. Specialistul în imunologie Cătălin Țucureanu ne spune
Cercetătorul științific în imunologie și vaccinologie Cătălin Ţucureanu a detailat la Radio Rmânia Actualități care este cea mai bună strategie pentru a reduce circulația virusului Delta.

În emisiunea de dialoguri cu alți specialiști pe teme legate de importanţa imunizării, emisiune inițiată de coordonatorul dr. Valeriu Gheorghiță, acesta l-a avut ca invitat pe cercetătorul științific în imunologie și vaccinologie de la Institutul Cantacuzino, Cătălin Ţucureanu.

Valeriu Gheorghiță a pus accentul pe importanţa imunizării, în special în contextul îngrijorărilor provocate de răspândirea variantei mai uşor transmisibile a coronavirusului, Delta. Cătălin Ţucureanu, de la Institutul Cantacuzino din București spune că cea mai bună strategie pentru a reduce circulația virusului este vaccinarea cu schemă completă.

Rata de vaccinare e importantă

În opinia cercetătorului științific în imunologie și vaccinologie de la varianta Delta devine dominantă, în special la populația nevaccinată, ea fiind mai transmisibilă.
„Important este cât de mare este această rată de vaccinare pentru a reuşi să controlezi cu adevărat epidemia. Dacă ne uităm la Marea Britanie, în special la populaţie nevaccinată, dar şi la populaţia vaccinată cu o singură doză, vedem o răspândire importantă a tulpinei Delta. Deja au ajuns să depăşească o treime din cazurile pe care le înregistrau în ianuarie în valul anterior cu tulpina Alfa.

În Africa de Sud, o ţară care are o acoperire vaccinală undeva la 5-7%, Delta cauzează un nou val de infecţii”, a explicat Cătălin Țucureanu.

Facem sau nu a treia doză?

Întrebat de reporterul radio dacă va fi nevoie de o a treia doză de vaccin, cercetătorul Cătălin Ţucureanu a răspuns:

„Până la şase luni cel puțin, eficacitatea vaccinurilor este foarte mare și dacă este foarte mare, la şase luni nu ne putem aștepta ca ea să se prăbușească rapid în luna a șaptea sau în luna a opta. Adevărul este că pentru a lua decizia de a administra o a treia doză sau când se va putea administra o a treia doză nu o să ne putem baza decât pe situația din viața reală”.
Cercetătorul a mai adăugat că celulele care au făcut anticorpi sunt prezente în organism chiar dacă titrul de anticorpi scade. Acestea sunt gata să dezvolte alți anticorpi la o reîntâlnire cu virusul Covid.

Recomandarile noastre