Simona Ionescu / Redactor Șef

Recomandări privind vaccinarea pacienților care au cancer

Recomandări privind vaccinarea pacienților care au cancer
Societatea Europeană de Oncologie (ESMO) a publicat recent recomandările sale privind vaccinarea pacientilor diagnosticați cu cancer. Ramona Schenker, co-fondator al Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova, a făcut o selecție din textul ESMO și a tradus în limba română, pentru informarea pacienților.

Documentul integral poate fi citit pe site-ul ESMO. Este poate cea mai importantă informație oferită pacienților din această categorie de boală, pentru că, până acum s-au spus foarte puține. În general au fost exprimate în spațiul public părerile unor medici din alte specialități decât oncologie.

Iată ce se spune în documentul Societății Europene de Oncologie, conform traducerii Ramonei Schenker de la Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova.

În acest Centru unii pacienți sunt tratați cu imunoterapie, cea mai revoluționară procedură în tratarea unor anumite tipuri de cancere.

Cele mai importante recomandări privind vaccinarea pacienților cu cancer

– Recomandarea generala este pentru vaccinarea pacienților cu cancer considerați ca populație cu risc ridicat pentru complicații Covid-19: „Deși dovezile privind vaccinarea la pacienții cu cancer sunt limitate, există suficiente dovezi care să susțină vaccinarea antiinfecțioasă în general chiar și la pacienții cu cancer supuși terapiei imunosupresive ” (cu excepția vaccinurilor cu virus viu cu replicare atenuata)
– Se recomanda evaluarea individuala a riscului/beneficiului vaccinului in cazul fiecărui pacient;
– De asemenea decizia de vaccinare trebuie luata împreuna cu fiecare pacient, luând în considerare tipul si stadiul cancerului, tipul tratamentului, imunosupresia indusa de tratamentul oncologic, vârsta, starea de performanță a pacientului și alte co-morbidități (boli);
– Se va lua in calcul că efectele protectoare ale vaccinului pot fi mai reduse la pacienții tratați cu agenți chimio-terapeutici si in general agenți care reduc numărul celulelor B (ca de ex agenți anti-CD19, anti-CD20, anticorpi monoclonali anti-CD10 și celule CD19 CAR-T);
– Efectele secundare ale vaccinurilor la pacienții cu cancer și interacțiunile acestora cu tratamentele împotriva cancerului nu sunt cunoscute, cu toate acestea, beneficiile vaccinării par să depășească în mod semnificativ și substanțial riscurile acestuia;
– Pacienți din studiile clinice, de ex. imunoterapie, nu trebuie să fie privați de vaccinarea COVID-19; de aceea, ar trebui depuse eforturi pentru protocoalele studiilor clinice care să permită vaccinurile simultane cu COVID-19.
Sursa- ESMO

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre