Simona Ionescu / Redactor Șef

Revoluție medicală: A apărut vaccinul anti-covid făcut din plante

Revoluție medicală: A apărut vaccinul anti-covid făcut din plante
După ce pe piață au apărut mai multe vaccinuri cu ARN mesager și cu alte tehnologii, vestea aceasta e perfectă pentru vegani. A apărut Vaccinul COVID-19 de origine vegetală.

Health Canada a aprobat un vaccin SARS-CoV-2 realizat pe bază de plante și dezvoltat de Medicago, o companie biofarmaceutică cu sediul în Quebec City. Acesta urmează să fie oferit în primul rând canadienilor, care, de acum au acces la un vaccin produs chiar în țara lor.

Autoritățile de reglementare au anunțat acum decizia de a permite utilizarea acestuia pentru adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, acesta devenind al șaselea vaccin aprobat în Canada, după ce săptămâna trecută Health Canada a aprobat și vaccinul Novavax.

Vaccinul este realizat din plante de tutun

Procesul dezvoltat de Medicago folosește specia de plante nicotiana benthamiana, o rudă apropiată a plantelor de tutun care este folosită pentru dezvoltarea farmaceutică, în mare parte datorită numărului mare de virusuri care o pot infecta cu succes.

În ceea ce compania biofarmaceutică numește o premieră mondială, vaccinul de la Medicago utilizează particule asemănătoare unor virusuri derivate din plante, care seamănă cu coronavirusul din spatele COVID-19, dar nu conțin materialul său genetic. Injecțiile conțin, de asemenea, un adjuvant de la gigantul britanic-american al vaccinurilor GlaxoSmithKline pentru a ajuta la stimularea răspunsului imunitar, informează CBC.ca.

În decembrie, companiile au raportat niveluri ridicate de eficacitate împotriva infecției, în timp ce se pregăteau pentru aprobarea de reglementare.

Nivel ridicat de eficacitate

Vaccinul din plante Covifenz se inoculează în două doze. Studiile clinice au arătat o eficacitate de 71%, cu o rată de eficacitate mai mare de 75% împotriva infecțiilor cu COVID-19 de orice gravitate din varianta Delta.

Rezultatele au fost obținute în urma unui studiu global de fază 3, controlat cu placebo, al vaccinului în două doze, lansat în martie anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca familia de subvariante Omicron, foarte contagioase, inclusiv BA.1 și BA.2, să înceapă să circule, deși compania a declarat că vaccinul poate fi adaptat în funcție de necesități.

„Deși sunt necesare date suplimentare de confirmare, datele preliminare și exploratorii arată că Covifenz produce anticorpi neutralizanți împotriva variantei Omicron”, a notat Health Canada într-o declarație.

„Vom ști, în următoarele câteva luni, cât de bine s-a descurcat vaccinul nostru împotriva Omicron”, a declarat pentru CBC News directorul medical al companiei, Dr. Brian Ward, citând studiile în curs ale companiei, care includ și un studiu privind o doză de rapel care urmează să înceapă în câteva săptămâni.

Statul canadian s-a aprovizionat cu 20 de milioane de doze

În octombrie, Canada a semnat un acord pentru cumpărarea a 20 de milioane de doze de vaccin Medicago, cu o opțiune pentru încă 56 de milioane. Deocamdată, vaccinul este autorizat doar pentru utilizarea la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, pe baza datelor care au fost analizate de Health Canada.

Dr. Isaac Bogoch, un specialist în boli infecțioase cu sediul în Toronto, a declarat pentru CBC News că aprobarea vaccinului este o veste bună, chiar dacă vine după ce majoritatea canadienilor sunt deja vaccinați cu două sau mai multe doze. „Va avea acest lucru un impact major asupra noastră, aici, în Canada? Probabil că nu. Dar ar putea exista unele persoane care să aleagă să se vaccineze cu un produs care nu este ARNm”, a spus el, referindu-se la vaccinurile oferite de Pfizer-BioNTech și Moderna.

Ceea ce este cel mai dătător de speranță, a adăugat Bogoch, este modul în care tehnologia bazată pe plante ar putea ajuta la dezvoltarea viitoare a vaccinurilor.

Sursa foto: CBC.ca

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre