Până la urmă secretul fidelității bărbaților a fost descoperit. Totul e hormonal. Oxitocina este un hormon care ar acţiona asupra bărbaţilor care au partenere, ajutându-i să rămână fideli, afirmă cercetători de la Universitatea din Bonn (Germania). Vorbim de un hormon natural, dar care se distribuie şi ca medicament pentru a grăbi naşterea, relatează Le Point.
Studiul realizat de cercetătorii de la Bonn a arătat că bărbaţii cu partenere cărora li s-a administrat oxitocină au fost mai indiferenţi faţă de o femeie necunoscută pe care au găsit-o atrăgătoare decât cei care au primit un produs placebo. La bărbaţii singuri, hormonul nu a provocat nicio diferenţă.
Ce este oxitocina
Oxitocina, hormon produs de hipotalamus, se foloseşte deja pentru a mări contracţiile la femeile care nasc. Se dovedise deja că această substanţă chimică produsă de creier stimulează şi întăreşte relaţiile de cuplu la bărbaţi, dar şi la unele animale. La modul general, favorizează sociabilitatea.
Hormonul e prezent în cantitate semnificativă la stăpânii de câini care au o relație puternică cu animalele lor de companie. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cercetări anterioare efectuate pe şoareci de câmp arătaseră că oxitocina joacă un rol cheie în fidelitatea monogamă la animale. Oamenii de știință din Bonn au venit cu prima dovadă că oxitocina poate juca un rol similar la om.
Secretul fidelității bărbaților a fost descoperit
Cercetătorii au apelat la 86 de bărbaţi heterosexuali cu vârsta medie de 25 de ani. 57 dintre ei au primit o doză de oxitocină sub formă de spray nazal, ceilalţi luând doar o simplă soluţie sărată. După 45 de minute, bărbaţilor le-a fost prezentată o femeie considerată de cercetători „atrăgătoare”.
Ea se apropia încet-încet de câte un bărbat, până ce acesta spunea că distanţa dintre ei este ideală. Deoarece oxitocina face să crească încrederea între oameni, cercetătorii se aşteptau ca bărbaţii care luaseră oxitocină să lase femeia să se apropie mai mult. Ei au fost uimiți să constate că lucrurile stăteau exact invers la bărbaţii care aveau partenere. Ei au menţinut distanţa de circa 70 cm cu „ispita”. Între timp, celibatarii şi cei cu partenere care primiseră placebo au stabilit distanţa ideală la 55-60 cm.
Un alt studiu a arătat că hormonul administrat sub formă de spray are efecte benefice şi asupra bolnavilor care suferă de sindromul Asperger. Acesta îmbunătăţeşte comunicarea socială a bolnavilor, însă efectul este de scurtă durată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook