Potrivit specialiștilor, mierea adăugată la iaurt susține culturile probiotice pentru sănătatea digestivă.
Efect pozitiv asupra dispoziției și cogniției
„Am fost interesați de asocierea culinară dintre iaurt și miere, care este comună în dieta mediteraneană, și de modul în care aceasta are un impact asupra microbiomului gastrointestinal”, a declarat Hannah Holscher, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe Alimentare și Nutriție Umană.
Acesta este coautor al celor două studii, ambele publicate în The Journal of Nutrition. Iaurtul grecesc și alte iaurturi conțin tulpini probiotice, cum ar fi Bifidobacterium animalis, în plus față de culturile de iaurt convenționale. Consumul anumitor probiotice poate promova sănătatea digestivă și mișcările intestinale regulate și poate avea un efect pozitiv asupra dispoziției și cogniției.
Iaurtul cu miere contribuie la susținerea supraviețuirii probioticelor în faza intestinală a digestiei
„Enzimele din gura, stomacul și intestinele noastre ajută la digestie și facilitează absorbția nutrienților, dar reduc și viabilitatea microbilor. Acest lucru este grozav atunci când este vorba de agenți patogeni, dar nu neapărat când este vorba de bacterii benefice”, a mai spus Holscher.
Consumați iaurt cu miere de trifoi
În primul studiu, cercetătorii au efectuat un experiment de laborator în care au testat efectul a patru tipuri diferite de miere (lucernă, hrișcă, trifoi și flori de portocal) asupra viabilității B. animalis în iaurt prin procese de digestie simulate.
Aceștia au cultivat microbii în plăci Petri cu soluții care au imitat compoziția salivei, a acidului gastric, a bilei intestinale și a enzimelor. Specialiștii au aflat că iaurtul cu miere, în special soiul de trifoi, a contribuit la susținerea supraviețuirii probioticelor în faza intestinală a digestiei.
Pentru sănătatea intestinului, puneți în iaurt și fructe de pădure, semințe sau nuci
În continuare, cercetătorii au dorit să își testeze descoperirile într-un studiu clinic. Ei au recrutat 66 de adulți sănătoși și le-au cerut să consume două produse diferite timp de două săptămâni fiecare: iaurt cu miere de trifoi și iaurt pasteurizat, tratat termic.
„Constatările noastre au arătat că asocierea mierii cu iaurtul a favorizat supraviețuirea bacteriilor probiotice din iaurt în intestin, astfel încât rezultatele studiului de laborator s-au tradus în aplicații reale la om”, a mai spus Holscher.
Specialistul spune că, pe lângă miere, puteți pune în iaurt și fructe de pădure, semințe sau nuci și veți susține sănătatea intestinului și a microbiomului prin obținerea mai multor fibre.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook