Puţini dintre noi cunosc beneficiile şteviei. Conţine vitamine, minerale, proteine, fibre şi antioxidanti, este săracă în calorii, combate pofta de dulciuri şi reglează nivelul de zahăr din sânge.
Ștevia românească este ”fabrică de vitamine”
Specialiştii spun că banala plantă, cu gust dulce-acrişor, însoţeşte spanacul în misiunea lor de a ne curăţa şi vindeca organismul de toate toxinele acumulate peste iarnă.
Ştevia, gătită cel mai des în asociere cu orezul, este folosită la ciorbe, la sarmale de post, în asocierea cu carne sau alte legume, însă este de preferat să se consume crudă, sub formă de salată, pentru a beneficia de valoarea integrală a nutrienţilor.
Ştevia are marea calitate de a proteja pancreasul, ficatul şi colonul, împiedicând obezitatea. De asemenea, este un bun detoxifiant, întinerind organismul şi eliminând surplusul de lichide din tesutul adipos. Vitaminele A,C şi K, precum şi mineralele potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, conţinute de stevie, remineralizează organismul, prevenind instalarea asteniei de primăvară. De asemenea, ştevia conţine antioxidantul kampferol, care este anticancerigen şi reduce în special riscul de cancer pancreatic, spun nutriționștii.
Ștevia, beneficii
- Combate obezitatea. Se spune că pigmenţii şteviei au un puternic rol în reglarea greutăţii corporale. Pentru a obţine efectele dorite, se recomandă consumul a 70 game de frunze crude de ştevie, sub formă de salată în care se poate adăuga puţin ulei de masline şi câţiva stropi de lămâie. Este important ca înainte şi după masă să nu se consume fluide pentru că lipsa lor favorizează digestia acestei plante.
- Tratează rănile şi afecţiunile gingivale. Are un puternic efect antibacterian. Potrivit unor studii realizate de japonezi la Şcoala de Stomatologie din Hiroshima, ştevia impiedică dezvoltarea bacteriilor dentare, luptă împotriva cariilor şi a afecţiunilor dentare.
Detoxifiant puternic. Ştevia stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei şi favorizează digestia. Vindecă anemia. Ştevia are un conţinut bogat de fier şi ajută organismul să se revigoreze şi să se mineralizeze astfel încât să scape de anemii. Întinereşte organismul. Datorită pigmenţilor, vitaminelor şi mineralelor sale, ştevia ajută la întinerirea şi revigorarea organismului şi combate stresul oxidativ. Creşte imunitatea. Datorită conţinutului sau de vitamine şi minerale, ştevia stimulează sistemul imunitar. - Întărește sistemul imunitar și reduce inflamația. Continutul ridicat de vitamina C face din stevie un antiinflamator și antibacterian natural. Gătite, frunzele de ștevie își pierd din nutrienți, mai ales din cantitatea de vitamina C.
- Îmbunătățește vederea. Vitamina A se găsește din belșug în stevie așa că vederea ta va fi îmbunătățită de consumul acestei plante.
- Înfrumusețează pielea. În popor, ștevia este zdrobită și folosită apoi pe post de compresă pentru tratarea infecțiilor de la nivelul pielii. Datorita conținutului ridicat de vitamina C si vitamina A, aceste comprese sunt eficiente.
Cum să culegi ștevia
Dacă culegi ștevia pe cont propriu, nu o cumperi din piață, este bine să știi:
- Frunzele tinere sunt cele mai bune.
- Culege frunzele cu o texturaă mai moale, nu pe cele groase, care sunt mai amare.
- Evită frunzele care au pete roșii sau mov pentru că sunt amare.
- Gustă frunzele de ștevie. Acestea ar trebui să aibă o aromă asemănătoare cu a lămâiei.
Rețete cu ștevie
Salata cu ștevie.Folosește frunze de ștevie, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper și servește salată alături de un fel principal.
Garnitură pe baza de ștevie. Poți sota cu usturoi ștevia opărită în prealabil și apoi o poți servi pe post de garnitură alături de carne de pui, de curcan sau de miel preparată la grătar sau la cuptor.
Sarmale în foi de ștevie. Poți prepară fie sarmale umplute cu carne, fie sarmale de post, umplute cu orez și ciuperci, pentru a prepară sarmale umplute în foi de ștevie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook