Chiar și pacienţii cu o formă uşoară de Covid-19 pot dezvolta probleme de memorie şi atenţie pe o perioadă îndelungată. Aceasta poate dura între şase şi nouă luni după recuperare, este concluzia unui studiu realizat Universitatea Oxford din Marea Britanie, relatează Reuters şi dpa.
Rezultatele studiului arată că persoanele care au avut o formă uşoară de Covid-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare.
Pacienții cu formă ușoară de Covid-19 afectați cognitiv
Studiul a fost realizat pe un număr de 136 de participanţi. Aceștia fuseseră testaţi pozitiv pentru coronavirus, însă boala a decurs fără probleme, fiind catalogată drept „o formă ușoară”. Ei au fost rugaţi să rezolve o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria. Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale – așa-numita memorie episodică – până la şase luni după infectare.
Oamenii de știință au observat și că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.
Cât de lungă este recuperarea
„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut Covid-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie. Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta unele consecinţe congnitive cronice luni de zile după infectare”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.
Cercetătorii care au realizat studiul au afirmat că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal după şase până la maxim nouă luni după ce au fost declarate vindecate.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea transforma Covid-19 într-o boală endemică, cu care lumea va putea să trăiască, scrie Agerpres. „Odată cu creşterea imunităţii în populaţie – iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus faţă de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate”, a spus Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook