Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi restricții în România. Lista completă a măsurilor pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19

Noi restricții în România. Lista completă a măsurilor pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19
Starea de alertă în România se va prelungi cu încă 30 de zile începând de sâmbătă, 8 ianuarie. La această dată vor intra în vigoare noi măsuri, determinate de valului 5 al pandemiei de Covid-19.

Guvernul a adoptat joi hotărârea care include noile restricții stabilite miercuri de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Cea mai importantă măsură:  obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber. În plus, sunt interzise măștile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.

În continuare, magazinele și restaurantele pot rămâne deschise până la ora 22.00. în schimb se impun limitări în activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

La incidență sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test Covid-19 negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi redusă la 30%.

Llista măsurilor pentru în valul 5 al pandemiei de Covid-19

– Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 8 ianuarie 2022

– Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autoritățile.

– Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

– Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

– De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

– Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Există anumite excepții

Lista completă a măsurilor stabilite de CNSU poate fi consultată aici. Trebuie să știți că fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2:

– Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;

– Persoanele care sunt singure în birou;

– Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;

– Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre