V-ați întrebat vreodată cine este cel mai sărac om din lume? Probabil că v-ați gândit că nu există așa ceva. Ei, bine, există un om care oricâtă avere ar strânge, chiar dacă ar câștiga zece poturi mari la loterie în același timp, suma nu i-ar putea acoperi datoriile.
Înainte de afla povestea lui Jerome Kerviel, declarat „cel mai sărac om din lume”, să trecem în revistă top 5-ul actual al celor mai bogați oameni ai lumii:
-
Bernard Arnault – $198.4 miliarde de dolari
-
Jeff Bezos – $193.8 miliarde de dolari
3. Elon Musk – $184.7 miliarde de dolari
4.Bill Gates – $131.6 miliarde de dolari
5.Mark Zuckerberg – $129.2 miliarde de dolari
Cea mai mare fraudă a tuturor timpurilor
Francezul Jerome a fost milionar înainte să devină cea mai săracă persoană din lume, iar toată averea sa s-a dus pe apa sâmbetei. Ba mai mult, a devenit dator vândut după ce a fost prins în timp ce făcea fraudă la banca franceză Societe Generale unde era angajat ca trader.
Avea doar 31 de ani când a fost prins că a fraudat tranzacții în valoare de peste 50 de miliarde de dolari, faptă pentru care a fost condamnat la 5 ani de închisoare.
Jerome a fost autorul celei mai mari fraude bancare din istorie, iar în fața procurorilor a declarat că banca a avut o atitudine relaxată cu privire la practicile sale.
„Tehnicile pe care le-am folosit nu au fost deloc sofisticate”, a declarat Kerviel. Au existat și alte semne care ar fi trebuit să alerteze banca.
„Simplul fapt că nu mi-am luat concediu în 2007 ar fi trebuit să-i alerteze pe managerii mei. Un trader care nu-și ia concediu este un trader care nu vrea să-și lase documentele pe mâna altcuiva”, a spus Jerome Kerviel anchetatorilor.
Traderul era plătit cu 66.000 de dolari pe an și beneficia și de bonusuri.
Banii pierduți de Jerome prin tranzacțiile sale nu au fost recuperați niciodată, astfel că datoria de zeci de miliarde de dolari a fost trecută pe numele său. Indiferent cât va câștiga fostul trader, datoria este imposibil de acoperit spun economiștii, iar asta l-a făcut pe Jerome Kerviel cel mai sărac om de pe planetă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook