Pentru că este sezonul frunzelor de viță de vie, ajunse la maturitate, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani a pregătit o delicioasă rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță.
Rețetă de sarmale din carne de vită în foi de viță – Ingrediente
1 kg carne tocată, de vită
sare și piper
boia de ardei
puțin cimbru
80 gr orez cu bob rotund
2 cepe
50 ml ulei
pătrunjel, mărar și leuștean
800 gr roșii proaspete
3 linguri Maggi, bază pentru mâncăruri cu carne de vită
1 litru de apă
Mod de preparare
Se pregătesc mai întâi foile de viță de vie, care se opăresc în apă clocotită cu sare și puțin bicarbonat de sodiu, pentru 2-3 minute, apoi se lasă la scurs și se îndepărtează partea groasă a nervurilor. Bicarbonatul are rolul și de a înmuia frunzele, adică nervurile, dar și de a intensifica culoarea frunzelor.
Între timp, se curăță o ceapă, se toacă solzișori si se călește în ulei încins. Se adaugă orezul și se amestecă până începe să se hidrateze, apoi se stinge focul și se lasă la răcit. Când este rece, se amestecă cu carnea tocată și cu verdeața, de asemeni tocată, sare și condimentele.
Vlăduț obișnuiește să folosească toate cele trei tipuri de verdeață: mărar, pătrunjel și leuștean, în cantități egale. Ne asigură că vom avea un gust deosebit. Se lasă amestecul la odihnit pentru 30 de minute. Apoi, se înfășoară amestecul rezultat în foile de viță. În altă tigaie, se călește o ceapă tocată mărunt, în puțin ulei, apoi se adaugă roșiile decojite și tocate mărunt. Se lasă sosul de roșii să fiarbă până scade la jumătate. Se asezonează cu sare, piper și boia de ardei. Opțional, se poate adăuga și puțin cimbru.
Într-un vas cu un litru de apă se adaugă trei linguri din concentratul Maggi, bază pentru mâncăruri cu carne de vită. Se amestecă bine și se fierbe pentru câteva minute, rezultând o supă delicioasă, cu gust de vită. Sarmalele în foi de viță se așază într-o cratiță, sub formă de horă, în straturi alternând cu straturi de sus de roșii.. Se completează cu supă până sunt ușor acoperite și se fierb pentru aproximativ două ore, la foc încet, acoperite. Se servesc cu un iaurt acrișor, cu ardei iute și cu mămăliguță.
Sursa: Chefi la cuțite
Bancuri în loc de Horoscop
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook