Simona Ionescu / Redactor Șef

Șase reguli de care trebuie să țineți cont când cumpărați pește

Șase reguli de care trebuie să țineți cont când cumpărați pește
Nutriționiștii și medicii recomandă consumul de pește. În mod ideal peștele ar trebui să fiu nelipsit din alimentația unei familii, dar în contextul global acest lucru ridică și o serie de probleme.

Potrivit studiilor, o alimentație bogată în pește  reduce riscul îmbolnăvirii cu cancer. Somonul sau tonul, bunăoară, conțin acizi grași Omega 3. Aceștia sunt considerați benefici pentru inimă și creier prevenind problemele care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Prea puțin avem acces la pește proaspăt născut natural, cea mai mare cantitate de pește pe care o găsim la supermarket provine din crescătorii sau a fost congelat, uneori în mod repetat. Rețete și vedete vă învață cum să cumpărați pește pentru a avea o alimentație sănătoasă, și cum să alegeți produsele proaspete, fără chimicale. Sunt șase reguli de care trebuie să țineți cont.

Zonele geografice infestate

Când vine vorba de pește oceanic, e bine să vă documentați asupra zonelor poluate în lume, pentru că deseori carnea acestora poate fi infestată cu mercur. Sunt zone inclusiv în  Italia, Spania sau Franța infestate. De foarte multe ori în supermarketuri se vinde pește congelat și dezghețat drept pește proaspăt.

Peștii exotici nu pot fi proaspeți

Proveniența e la fel de important a fi cunoscută și când alegeți peștele proaspăt. E de reținut că un somon pescuit în Chile, de exemplu, nu poate fi vândut ca pește proaspăt în România, distanța dintre țări făcând iminentă congelarea acestuia.


Iulia Albu își planifică două nunți în loc de una

Horoscop Style. Cum să îți amenajezi locuința în funcție de zodie


Peștele proaspăt din magazine provine din crescătorii sau ferme de pește. Conform normativelor, acesta poate fi ținut maxim 12 zile, în gheață, fără a fi congelat. Întrebați vânzătorul care e data capturării – acestea e notată pe ambalajele cu care peștii au ajuns în magazin.

Cum se aleg peștii proaspeți

Alegeți pești proaspeți de mici dimensiuni, deoarece, în crescătorii, aceștia sunt alimentați cu antibiotice și hormoni pentru creștere accelerată, și astfel, exemplarele mai mari conțin o cantitate mai mare de chimicale, deloc sănătoasă.

Avantajele și dezavantajele peștilor congelați

Nu vă temeți să cumpărați pește congelat. Acesta conține la fel de mulți nutrienți ca și peștele proaspăt, au relevat cercetătorii din Norvegia. În plus, în timpul congelării, eventualii paraziți care ar putea infesta peștii vii, mor.

Atenție însă. Formele ciudate ale peștilor apar mai ales în urma congelării repetate, de aceea e recomandat să evitați exemplarele care nu sunt drepte. La magazin e greu să verificați prospețimea unui pește, dar o puteți face acasă. încălziți lama unui cuțit și lipiți-o de pește. Dacă miroase urât, înseamnă că peștele a fost congelat după ce a expirat.

Cum știți dacă peștele are apă în el

Observați cu atenție carnea iar dacă o vedeți fisuri de gheață renunțați. În plus dacă pe suprafața gheții vedeți visuri și mici bule înseamnă că peștele a fost înghețat și dezghețat în mod repetate. Dacă gheața este galbenă înseamnă că peștele nu e proaspăt.

Atenție la fileul contrafăcut

Studiile de piață au arătat că 20% din peștii care se vând în magazine sunt falși. Cel mai contrafăcut produs e fileul de pește. Ca să evitați achiziționarea unui file care e, de fapt, altceva, optați pentru bucăți care au și piele pe ele. Ar trebui să știți cum arată pielea tipurilor de pește. Codul are pielea gri – verzui, cu o dungă neagră. În compoziția fileului contrafăcut producătorii introduc substanțe chimice care topesc oasele.

Aceștia mai introduc polifosfați în pește, deoarece acesta determină mușchii să rețină mai multă apă, iar astfel carnea să tragă la cântar. Cereți să vedeți etichetele. O carne de pește cu polifosfați  va transforma uleiul în timpul prăjirii într-o spumă de culoare gri. În plus, cantitatea se va reduce chiar la jumătate. Dar marea problemă e că polifosfații rămân în carne și, consumați, sunt toxici pentru organism.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre