Scandal cât casa la Opera din Iași, după alegeri. Intervine din nou ministrul Culturii

Scandal cât casa la Opera din Iași, după alegeri. Intervine din nou ministrul Culturii
Un nou mare scandal a izbucnit la Opera din Iași, instituție din subordinea Ministerului Culturii. Angajații cer demiterea directoarei Beatrice Rancea.

Ministrul Culturii a decis să trimită a doua oară Corpul de control la Opera din Iași, după ce instituția a mai fost verificată în iarnă. Directoarea Beatrice Rancea a fost atunci acuzată de folosirea discreționară a bugetului instituției și de o serie de ilegalități. Acum, când și puterea administrativă (primărie și consiliul județean) s-a schimbat, scandalul a reizbucnit. Mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi cer înlăturarea din funcţie a lui Rancea, în urma destituirii prim-balerinului Vlad Mărculescu la finalul lunii septembrie.

Beatrice Rancea (foto), managerul Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), l-a dat afară pe prim-solistul corpului de balet, Vlad Mărculescu, după ce acesta a făcut mai multe declaraţii în presă referitoare la actul managerial, declarații preluate de presa locală. Decizia luată de Rancea a fost atacată în instanţă de Mărculescu, dosarul alăturându-se la alte litigii de muncă pe care ONRI le are cu foşti angajaţi.

Vlad Mărculescu este una dintre figurile emblematice ale ONRI, și spune că, de câțiva ani, atmosfera de lucru în instituție este sufocantă: „Am fost subjugat până la măduva oaselor”. În ultimii ani au fost trimise către Ministerul Culturii memorii în care sunt semnalate aceste probleme, iar actualul ministru Bogdan Gheorghiu a decis, la începutul anului, să trimită corpul de control la Iași.

Ministrul Culturii încearcă un dialog cu sindicatele

Miercuri au avut o întâlnire la Ministerul Culturii cu Bogdan Gheorghiu, care a anunţat că va trimite din nou Corpul de control la instituţie.

Într-un comunicat, Ministerul Culturii a precizat că a menţinut un dialog permanent şi a avut întâlniri atât cu sindicatul care susţine demiterea managerului operei, cât şi cu cel care este împotriva acestui demers. Ministrul Culturii s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sindicatului ARTIS Moldova, de la ONRI, şi ai Federaţiei Sindicatelor din Instituţii de Cultură, la solicitarea acestora.

„Dialogul reprezintă cea mai bună cale de acţiune pentru rezolvarea conflictelor (…). Încă de la începutul acestui an, în urma sesizărilor primite din partea unor angajaţi ai ONRI, în care se solicita demiterea managerului instituţiei, am dispus efectuarea unui control, începând cu data de 9 februarie, la Opera Naţională Română din Iaşi.

Raportul, finalizat pe 6 mai 2020, a fost transmis pe 16 iunie 2020 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi şi către Curtea de Conturi a României. Înţeleg că există nemulţumiri, dar nu putem lua nicio decizie fără a respecta procedura legală. Suntem receptivi la problemele artiştilor, cu toţii trecem printr-o perioadă dificilă, dar este important să respectăm toate reglementările legale.

În urma sesizărilor reprezentanţilor Artis Moldova, legate de noile nereguli de la Opera din Iaşi, am decis să trimit din nou corpul de control. Le mulţumesc tuturor celor care se implică activ în susţinerea drepturilor artiştilor şi suntem activi în a împiedica încălcarea acestora”, a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Ordonanța 189 / 2008

Amintim că managerii instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii sunt evaluaţi anual conform legii. Cea mai recentă evaluare a managerului ONRI a fost realizată la începutul acestui an.

Următoarea evaluare, pentru activitatea din anul 2020, va avea loc anul viitor, conform OUG 189/2008, aprobată prin Legea 269/2009, la care se vor lua în calcul şi măsuri oferite de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Curtea de Conturi a României.

În prezent, OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură se află  în Camera Deputaţilor dorindu-se modificarea actului normativ.

Sursa foto: Instagram

Transpirația lui Brad Pitt, parfumul lui Tom Cruise, încălțările de „pretty woman” pot fi ale tale

Recomandarile noastre