Ministerul polonez de Externe a declarat că investighează dacă volumul a fost furat de naziști, în timp ce țara sa era ocupată de aceștia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Afirmații de acest gen nu sunt neobișnuite. Forțele germane care au ocupat Polonia au jefuit mii de artefacte culturale în timpul războiului. Amintim, de exemplu, faptul că, la începutul acestui an, de exemplu, Franța a returnat 15 opere de artă jefuite de naziști, inclusiv picturi de Gustav Klimt și Marc Chagall.
O copie rară din 1796 a cărții „Pacea perpetuă” a lui Immanuel Kant a fost dăruită de președintele francez Emmanuel Macron Papei Francisc, în fața unei audiențe private, scrie Artnews.
Naziștii au jefuit polonia ocupată în al Doilea Război Mondial
Așa cum știți, filosoful german Immanuel Kant (1724 – 1804) a fost unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului. De altfel, Kant este considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii occidentale. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne.
Scandalul s-a iscat după ce fotografii ale cărții au fost postate online. Internauții au observat o ștampilă de la o societate poloneză de lectură. Aceasta a fost fondată de studenți universitari din Lviv, care acum face parte din Ucraina de astăzi. Prezența ștampilei a determinat Ministerul polonez de Externe să facă investigații suplimentare.
„Ministerul de Externe investighează circumstanțele în care a apărut cadoul președintelui francez Emmanuel Macron pentru Papa Francisc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lukasz Jasina, pentru Agenția de presă poloneză.
Pe de altă parte, jurnalistul francez Arnaud Bedat susține că volumul a fost cumpărat de la un specialist în cărți rare din Paris. Lucrarea contestată se afla în Franța din jurul anului 1900, potrivit site-ului magazinului. În plus, pe carte ar exista și dovezi ale unei ștampile aparținând unui librar parizian. Care era în activitate la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook