Scandal la Filarmonica. Jador va cânta pe scena marilor artiști

Scandal la Filarmonica. Jador va cânta pe scena marilor artiști
De ani buni deja manelele sunt în trending permanent pe YouTube în România, iar cântăreții care au îmbrățișat acest gen nu mai prididesc cu concertele. Jador a reușit să pună pe jar autoritățile din Timișoara, după ce se aflat că se pregătește să cânte la  Filarmonică.

Biletele au fost puse în vânzare. Este vorba de turneul național al lui Jador, manelistul urmând să ajungă la Timișoara pe 17 mai, iar concertul va începe la ora 20.00.

În mod surprinzător data concerului lui Jador pe scena instituției marchează un an de când fostul director al Filarmonicii de Stat Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, a fost „mazilit” din funcție de actuala administrație, după ce activitatea managerială i-a fost evaluată inclusiv de un veterinar.

„Timp de 15 ani, eu nu am permis concerte cu manele în sala sau gradina Filarmonicii Banatul. Deși de multe ori sumele pentru închirierea sălii erau importante. Sunt surprins și sper că închirierea s-a făcut din lipsa de informare a conducerii filarmonicii despre tipul de manifestare”, ne-a declarat fostul director al instituției menționate. Trebuie amintit că acesta a câștigat toate procesele în legătură cu înlăturarea sa abuzivă din funcție, în prezent cazul său ajungând la Curtea de Apel.

Filarmonica Banatul „premiată” de guvernul Cîțu

Nu în ultimul rând, legat de Filarmonica de Stat Banatul, merită amintită o  întâmplare de anul trecut. Guvernul Cîțu a „premiat” într-un mod interesant instituțiile de cultură din subordinea autorităților publice locale, în prima ședință de după demiterea prin moțiune de cenzură, printr-o hotărâre privind repartizarea unor sume pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole.

Astfel, la finele anului trecut, Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara a primit de la Ministerul Dezvoltării suma de 5,3 milioane de lei. Nani pe care a trebuit să îi cheltuiască în două luni și jumătate. Suma reprezentade șase ori mai mulți bani decât a avut instituția la secțiunea „Bunuri și servicii” în tot anul 2021, conform informațiilor furnizate la momentul respectiv de directorul interimar Ovidiu Andriș.

Biletele pentru concertul Jador de la Filarmonică, disponibile online, pe trei categorii

Pentru concertul lui Jador din 17 mai din sala Filarmonicii de stat Banatul din Timișoara, au fost puse în vânzare biletele, online, existând trei categorii de locuri, cu 80, 100, respectiv 120 de lei.

Organizatorii  turneului național al manelistului Jador au avut acces la harta interactivă a sălii Filarmonicii de Stat Banatul din Timișoara și, ca atare, așa cum poate vedea oricine, fanii artistului își pot alege, cu un simplu click, locul din sală. Sistemul e atent pus la punct, iar comercializarea biletelor se face online.

Directorul interimar al Filarmonicii susține că nu i-a dat sala lui Jador

Directorul interimar al Filarmonicii de stat Banatul, Ovidiu Andriș, a declarat presei că anunțatul concert nu va avea loc. Instituția a și transmis un comunicat de presă. „Filarmonica Banatul Timișoara organizează și găzduiește doar concerte comunicate în mod oficial. (…) Vă informăm în mod oficial că instituția Filarmonicii Banatul nu va organiza și găzdui alte concerte în afara celor comunicate în mod oficial, pe site-ul instituției și pe platforma de Facebook.

Astfel, informația despre susținerea unui concert la Sala Capitol de către unul dintre artiștii genului de manele în luna mai, este una falsă, nefiind aprobată cererea organizatorilor. Avem încrederea că publicul și locuitorii Timișoarei, îndeosebi aflându-ne la ceas de sărbătoare prin aniversarea celor 75 de ani de la înființarea instituției, știu că agenda propusă vizează concerte de o înaltă ținută artistică, cu artiști de talie internațională. (…)”, se arată în informarea transmisă.

Primăria Timișoara intervine în scandal

Primăria Timișoara, autoritate care are în subordine Filarmonica, a reacționat pe pagina sa de Facebook. „Filarmonica Banatul din Timișoara, instituție de cultură de prestigiu național, a fost azi ținta unor știri false, lansate în spațiul public.  Instituția nu organizează și nici nu va permite organizarea în Sala Capitol a unor concerte cu caracter artistic îndoielnic.

De asemenea, Filarmonica Banatul din Timișoara își rezervă dreptul de a acționa în judecată orice organizator care se folosește de imaginea acestei instituții fără un acord prealabil stabilit printr-un contract. (…) Rugăm timișorenii să nu cumpere bilete la concerte care nu sunt anunțate oficial de Filarmonica Banatul”, a transmis Primăria Timișoara pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții lui Jador explică cum stau lucrurile

Mădălin, managerul lui Jador, a vorbit, în exclusivitate, cu Evenimentul zilei. El a declarat că de organizare se ocupă altă persoană. Dar are o explicație legată și de negațiile pe care le fac acum oficialii Filarmonicii. „Probabil ca Filarmonica nu a știut că este vorba de acest artist, iar acum încearcă să facă ceva”, a declarat Mădălin. Pe de altă parte, organizatorul concertului, Mircea Anghel, nu a putut fi contactat până în momentul publicării acestui articol.

Sursa foto: Instagram, Facebook