Scandalul UEFA. Dumitru Dragomir: „Să-și pună în c*r cârpele și steagurile”. Primele reacții

Scandalul UEFA. Dumitru Dragomir: „Să-și pună în c*r cârpele și steagurile”. Primele reacții
Aseară a venit bomba. Conform informațiilor furnizate de site-ul szovetseg.mlsz.hu, harta Ungariei Mari va putea fi pusă pe bannere și drapele pe stadioanele unde evoluează echipele de fotbal maghiare. Au apărut și primele reacții din partea românilor.

Reamintim miezul problemei. UEFA a acceptat să se folosească simbolul Ungariei Mari de către Federația de Fotbal de la Budapesta. UEFA și FARE au admis că doar culorile hărții Ungariei Mari și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist. Dar sunt excluse simboluri și inscripții suplimentare, precum și scandările fanilor.

Această aprobare a uluit atât România, cât și alte țări din zonă. Harta Ungariei Mari cuprinde inclusiv o bucată semnificativă din Transilvania, dar și mai multe regiuni din Ucraina, Croația, Serbia, Slovacia sau Slovenia. Cu ceva timp în urmă, prim ministrul Ungariei, Viktor Orban a fost văzut la un meci al echipei naționale de seniori, când flutura un drapel cu harta Ungariei Mari.

Primele reacții. Consiliul Discriminării: „Nu au luat o decizie înțeleaptă”

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) crede că UEFA nu a luat o decizie înțeleaptă și dă de înțeles că am putea să avem parte de tensiune în următoarea perioadă.

„Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice. În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a spus Csaba Asztalos, pentru ProSport.

Dumitru Dragomir: „Să-și pună în c*r cârpele și steagurile”.

Dumitru Dragomir a avut o reacție acidă la auzul deciziei UEFA, însă, asemenea lui Gigi Becali, nu crede că hotărârea forului european va afecta în vreun fel România.

„Să-și pună în c*r cârpele și steagurile! Este o problemă spinoasă, dar nu cred că este un capăt de țară, doar suntem în comunitatea europeană. Gura poporului o închide doar pământul”, a spus Dumitru Dragomir, pentru ProSport.

Opinia staffului echipei de fotbal Sepsi din maghiarimea română

Laszlo Dioszegi, antrenorul echipei de fotbal Sepsi din Sfântu Gheorghe care joacă în prima ligă a României, se delimitează de decizia UEFA.

„Nu ne interesează ce face federația de la Budapesta. Noi jucăm în România și respectăm această țară. Ne interesează doar campionatul de aici. Nu cred că are de ce să fie afectată Sepsi în vreun fel de decizia UEFA”, a declarat Laszlo Dioszegi pentru același site de sport.

Și finanțatorul și vicepreședintele echipei Sepsi Sfântu Gheorghe a făcut o declarație pentru ProSport în care spune că nu se va pune problema ca pe arena din Sfântu Gheorghe să apară în vreun moment simbolul Ungariei Mari la partidele disputate de Sepsi.

Harta Ungariei Mari

„ Nu înțeleg ce rost are să se pună în discuție acest lucru atât din partea forului din țara vecină, dar și din partea UEFA.

Pe noi, la Sepsi, nu ne interesează, e treaba unei alte țări. Noi jucăm fotbal în România, în campionatul românesc. Niciodată n-am vrut și n-o să vrem să amestecăm politicul. Am înființat acest club pentru a juca fotbal. (…) Cu suporterii nu ai ce să faci, cu ultrașii. Au fost, sunt și vor fi naționaliști peste tot în lumea asta. Noi trebuie să-i ținem în frâu pe-ai noștri. Antipatie există, știți foarte bine.

Nu știm de ce, dar mai mult decât atât nu văd să fie. (…) În ceea ce-i privește pe suporterii noștri, n-o să existe acest simbol pe stadionul nostru, vom avea grijă de acest aspect. Nu vrem divergențe, vrem prietenii”, a declarat vicepreședintele lui Sepsi, Kertesz David.

Ulima oră. Federația de Fotbal din România spune că ungurii de la Budapesta mint

Federaţia Română de Fotbal (FRF) precizează, într-un comunicat postat miercuri, pe site-ul oficial, că UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel european.

„FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal.

Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:

UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European”, se spune în comunicatul FRF.

Recomandarile noastre