Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră. Se înființează facultatea de psihologie animală în România. Vom avea specialiști în comportamentul și bunăstarea necuvântătoarelor

Premieră. Se înființează facultatea de psihologie animală în România. Vom avea specialiști în comportamentul și bunăstarea necuvântătoarelor
Micuțele blănoase care ne fac viața mai frumoasă vor fi de acum încolo mult mai fericite. Vor exista specialiști care se vor ocupa de bunăstarea lor.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară va lansa la Cluj un program nou de licență. E vorba de facultatea de psihologie animală.

Se va studia psihologia animală, dar și etiologie, genetică comportamentală, precum și bunăstarea tuturor categoriilor de animale. „Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă lansarea, în premieră în România, a unui nou program de licenţă, cu predare în limba engleză – „Comportamentul Animalelor şi Bunăstare”, în cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii (FZB), începând cu anul universitar 2023-2024.

Programul de licenţă „Comportamentul Animalelor şi Bunăstare” va avea o durată de patru ani. Iar absolvenţii vor deveni specialişti în comportamentul şi bunăstarea animalelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de USAMV din Cluj-Napoca.

Lansarea va avea loc pe data de 15 martie

Programul va fi lansat în cadrul unui seminar internaţional, organizat în 15 martie, în Amfiteatrul Roşu al Bibliotecii USAMV Cluj-Napoca. „Această calificare este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaţionale europene (ESCO) ca specialist în comportamentul animalelor şi fiind cerută de reprezentanţi ai pieţei muncii din România.

Unicitatea acestui program de licenţă constă în abordarea multi şi interdisciplinară de transmitere a cunoştinţelor teoretice şi practice din domenii ca: etologie, psihologie animală, genetică comportamentală, bunăstarea tuturor categoriilor de animale din perspectiva standardelor internaţionale, emoţii şi cogniţii la animale, intervenţii asistate de animale şi multe altele”, a mărturisit decanul FZB, prof dr Daniel Dezmirean.

 

La prima ediție vor participa experți cunoscuți în întreaga lume

La prima ediţie a Seminarului „Career Paths in Animal Behavior, Welfare and Human-Animal Interactions” studenții vor participa gratuit, fie că vor veni personal, fie vor fi online. De asemenea, vor fi prezenți cei mai cunoscuți experți din lume în comportamentul animalelor. „Experţii invitaţi sunt profesorul Dennis C. Turner, din Elveţia, unul dintre liderii mondiali în studiul comportamentului felinelor şi în cercetările din domeniul intervenţiilor asistate de animale.

Precum și cercetătorul Marco Adda, din Elveţia, specializat în studierea comportamentului câinilor liberi şi în domeniul antrozoologie”, se mai arată în comunicat. Tot la USAMV Cluj Napoca se derulează din anul 2021 și Programul de masterat „Ethology & Human-Animal Interactions”, cu predare în limba engleză, o altă premieră în momentul lansării.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre