Scandalul UNITER. Actorul Mihai Călin vine cu explicații. Regizorul Silviu Purcărete cere dialog

Scandalul UNITER. Actorul Mihai Călin vine cu explicații. Regizorul Silviu Purcărete cere dialog
Nominalizările premiilor din teatru, ceremonie pregătită de UNITER, au iscat un val de scandaluri fără precedent. A fost lansată o petiție asumată de „noua gardă” de oameni de teatru, iar unul din cei mai importanți regizori contemporani, Silviu Purcărete s-a simțit așa de lezat de anumite afirmații, încât s-a retras dintre cei nominalizați, printr-o scrisoare care a devenit publică.

Postările și comentariile apărute în spațiul rețeleor sociale se pare că au fost exagerate și au excedat conflictul dintre generații. O serie de dialoguri cu reprezentanți din cele două tabere, inițiate de site-ul Europa Liberă, aduc noi explicații pentru situația tensionată creată înaintea evenimentul ce va avea loc luna viitoare la Timișoara.

Silviu Purcărete spune ce l-a supărat cel mai mult încât s-a retras de pe lista nominalizaților

Așa cum am publicat deja, regizorul Silviu Purcărete a anunțat că a cerut să fie retras de pe lista nominalizaților pentru că există contestări.

Regizorul crede că există o tensiune în teatrul românesc, dar aceasta este preluată de afară. „Ea este un reflex al unei situații internaționale. Sunt reflexele unor situații care s-au întâmplat și în SUA și în alte țări și acum au ajuns și la noi”, a spus Silviu Purcărete pentru Europa Liberă. El susține că e ceva normal ca „bătrânii să fie în mod natural respinși”.

Silviu Purcărete, unul din marii regizori ai României

„Au fost luate câteva luări de cuvânt, să le spunem așa, care au fost formulate naturalmente în acest fel. Și eu pentru aia am răspuns. În mod legitim, într-adevăr, bucatele trebuie să revină la tineri. Și nu mi-ar aduce niciun folos în mod special un astfel de premiu în acest moment. Despre asta e vorba”, a spus Silviu Purcărete

Marele regizor crede că aceste tensiuni între generații pot fi depășite tocmai prin UNITER, care a fost creat și „pentru discuții între toți artiștii, și tineri și bătrâni”.

„Cred că acolo ar fi cel mai bine și cel mai sănătos să se poarte toate discuțiile, nu în bolgia asta înfiorătoare și întunecată care este Facebook-ul, adică unde nu te vezi față în față și unde totul e incontrolabil. În cadrul UNITER-ului s-ar putea organiza întâlniri în care să stea de vorbă. Dar totuși voluptatea scuipării prin internet s-ar pierde, și atunci rămâne Facebook-ul”, a spus regizorul.

Mihai Călin: „Nimeni nu ar fi semnat petiția dacă erau atacați regizori pe baza vârstei”

Mihai Călin și Ada Galeș, doi dintre actorii de la Naționalul bucureștean care au semnat petiția, spun că mesajul petiției a fost deturnat pe Facebook, și că dacă era nominalizat Silviu Purcărete în acea petiție nimeni nu ar mai fi semnat.

Mihai Călin, actor la Teatrul Național București. Aici, într-o secvență din serialul Adela

„Dacă petiția se referea cu nume și prenume la anumiți regizori și erau atacați acești regizori pe tema influenței lor, a notorietății sau a vârstei nu ar fi fost semnată de atâta lume. Eu personal nu aș fi semnat-o. Eu am privit-o ca un îndemn către juriul UNITER de a fi sprijinită mai mult tânăra generație, inclusiv teatrul independent”, a spus actorul Mihai Călin pentru Europa Liberă.

Actrița Ada Galeș a declarat pentru aceeași sursă:

„Nimeni nu îi contestă valoarea domnului Purcărete. Nu era împotriva nimănui și îmi pare rău că se discută despre retragerea nominalizării lui Silviu Purcărete și se mută atenția spre altceva. Ce este important pentru mine este să se țină cont că s-a pornit ca o reacție împotriva unui caz al unui regizor (n.r. Andriy Zholdak) care a abuzat fizic, emoțional și verbal o actriță. Eu știu că acest subiect al abuzului de putere începe să existe în teatrul românesc, în cultură, într-o societate profund misogină și patriarhală. Pentru mine acesta este singurul subiect al acestei dezbateri”.

Recomandarile noastre