Nominalizările însă au iscat un val de scandaluri fără precedent. A fost lansată o petiție asumată de „noua gardă” de oameni de teatru, iar unul din cei mai importanți regizori contemporani, Silviu Purcărete s-a simțit așa de lezat de anumite afirmații, încât s-a retras dintre cei nominalizați, printr-o scrisoare care a devenit publică.
Premiile UNITER se acordă anual și sunt considerate cele mai importante premii din lumea teatrului românesc. Lista completă a nominalizărilor poate fi urmărită aici.
Nominalizarea regizorului ucrainean Andriy Zholdak a aruncat în aer Premiile UNITER
Nominalizarea regizorului ucrainean Andriy Zholdak la categoria cel mai bun regizor a generat o petiție, semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu, prin care se cere Senatului UNITER retragerea acestei nominalizări. Aproape 1500 de oameni – actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori – au semnat o petiție în care cer retragerea nominalizării la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie a regizorului Andriy Zholdak.
Inițiatoarea petiției este regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pe lista semnatarilor se găsesc nume mari din teatrul românesc: regizorii Radu Afrim, Catinca Drăgănescu, Alexandra Badea, Ioana Păun și Eugen Jebeleanu, actorii Mihai Călin, Ada Galeș, Istvan Teglas, Florentina Țilea, Nicoleta Lefter și Emilian Oprea, dar și criticii de teatru Cristina Modreanu, Oana Stoica și Cristina Rusiecki.
Regizorul Andriy Zholdak, nominalizat de juriul UNITER la categoria Cea mai bună regie, este acuzat că ar fi pălmuit-o pe actrița Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca Eva Imre, în pauza dintre acte, nemulțumit de felul în care aceasta jucase până în acel moment al spectacolului. La momentul respectiv, acum câțiva ani, colegii actriței au sunat la 112 și au chemat Poliția, însă actrița nu a depus plângere. În urma incidentului, regizorul a fost sancționat de către teatru cu 5% din onorariu.
Carmen Lidia Vidu cere implicarea ministrului Culturii, în scandal
„Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și al UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30 – 40 ani”, atrage atenția regizoarea Carmen Lidia Vidu, inițiatoarea petiției.
„Sper să existe reacții ale colegilor de breaslă. Frica de „autoritatea” juriului, capul plecat, lipsa de reacție, toate astea sunt un soi de complicitate la o breaslă imatură. Fără a avea în România o lungă tradiţie a protestului, cred că e momentul să ne facem auzită vocea în timpul Galei Premiilor Uniter. Protestele pot genera schimbări în breasla noastră teatrală. Știu că mulți ați obosit, că spuneți că nu vă mai pasă, că vreți să plecați.
Protestul ține de implicare, e un mijloc important de exprimare a nemulțumirilor. Este o formă recunoscută de funcționare a democrației”, a mai punctat Carmen Lidia Vidu, care precizează că juriul de nominalizări a fost alcătuit din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog). Carmen Lidia Vidu îi cere, într-o postare pe pagina sa de Facebook, și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să se „alăture acestui demers”.
Textul petiției semnate de aproape 1500 de oameni
Petiția „Retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak din categoria Cel mai bun regizor inițiată de regizoarea Carmen Lidia Vidu și adresată senatului UNITER este este disponibilă pe Declic.ro.
„Anunțul nominalizărilor juriului UNITER din acest an ne-a surprins și ne-a afectat profund. Invizibilizarea tinerei generații de artiști care nu este reprezentată în categoriile „Cel mai bun spectacol” sau „Cea mai bună regie”, a teatrului independent, a diversității estetice care caracterizează teatrul românesc din ultimul timp, acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității sunt câteva din punctele care ies în evidență.
Dar ceea ce ne șochează cel mai tare este prezența lui Andriy Zholdak la categoria „Cel mai bun regizor”, regizor care a comis de nenumărate ori abuzuri psihologice și fizice în timpul repetițiilor sale, punând în pericol sănătatea fizică și psihică a actorilor cu care a lucrat.
Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în fața întregii echipe în seara unei premiere una din actrițele din distribuție. Acest act nu este o supoziție, un zvon și nu face parte din sfera privată, neatacând prezumția de nevinovăție așa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz.
Este un act recunoscut, în care au existat martori care au alertat poliția. La aproape fiecare proiect al acestui regizor același tip de comportament se repetă și el continuă să fie validat de instituțiile teatrale importante din România.
În solidaritate cu victimele abuzului din teatrul românesc și din dorința de a putea lucra în condiții normale și sigure în timpul repetițiilor, solicităm Senatului UNITER excluderea regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”. Considerăm că un regizor bun trebuie în primul rând să știe să lucreze cu actorii fără violență psihologică sau vătămare corporală și să își respecte colaboratorii”, se arată în textul petiției.
Regizorul Silviu Purcărete scrie cu sarcasm că refuză să mai fie nominalizat la Premiile UNITER
„Dragi colegi, odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.
Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon. Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.
Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești. Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii! Cu mulţumiri şi deosebită stimă, Silviu Purcărete 20 Martie 2023”, este scrisoarea marelui regizor, conform Culturaladuba.ro.
Celebrul regizor era nominalizat pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, precum și pentru cel mai bun spectacol, cu același titlu.
Actrița Lia Bugnar, tranșantă pe Facebook
Și cunoscuta actriță Lia Bugnar intervine în scandal. Aceasta a făcut o postare tranșantă, pe pagina sa de Facebook. „Stii ca traiesti vremuri de cacat cand Silviu Purcarete isi retrage participarea la premiile UNITER, pentru ca s-a iscat vrie in breasla ca „tot Purcarete si tot Afrim sa fie nominalizati?”. Eu nu stiu ce scoala ati facut voi, colegi increzatori in principiul „sa se dea cate doo, sa ajunga pana-n spate la toata lumea”. Eu am aflat din primele zile de facultate ca in arta nu e democratie. Si tot a fost tarziu.
De fapt, nedreptatile incep dinainte de a te naste. In loc sa fii copilu’ lu’ parintii lui Marius Manole, esti copilu’ altcuiva si nu iesi cu talentu’ lui. Unde sa reclami?! Cine sa-ti faca dreptate? In loc sa fii copilu’ lu’ mama lu’ Afrim, esti al parintilor tai si, ce sa vezi?, n-o sa ai niciodata universu’ lu’ Afrim. In loc sa fii copilu’ parintilor Ofeliei Popii, esti al cui esti, si o sa te duci de pe lumea asta fara sa faci un Mefisto ca al ei.
Nu suntem toti Buhagiari, Purcareti, Dabiji, Pintilii, Ade MIlea, nu suntem. Iar premiile, daca tot exista, premiaza exceptionalitatea, iesitu’ din comun, haru’, creativitatea, neasemanarea cu restu’. Oamenii astia de i-am insirat, primele nume care mi-au trecut prin cap, au fost si ei candva la inceput de drum si nu i-a bagat nici dracu-n seama. Dupa care, in ritm mai alert sau mai lent, au devenit imposibil de ignorat. Sunt unde sunt in constiinta spectatorilor, pentru ca au muncit, au facut oferte de nerefuzat si de neuitat scenei.
Nu pentru ca le-a dat cineva ceva pe degeaba. La spectatorul platitor de bilet n-ai cum sa ai pile, dragi colegi. Pe spectatorul platitor de bilet, de fapt, il doare-n cur si de premii, si de cronici, si de luptele noastre meschine pe nimic. Pe spectatorul platitor de bilet il intereseaza sa stea pe scaunul ala si sa se desprinda de viata lui pentru o ora, doua, trei. Atat. Puteti voi sa faceti cate zavere vreti, lucrul asta nu se va schimba niciodata. Din fericire. Vreti in fata? In fruntea trebii?
Pe locul cel mai inalt de pe podium? Puneti mana si faceti lucruri care sa va duca acolo, ca datu’ la gioale in mod organizat nu o sa va duca mai aproape de premiu’ cu coronita. O sa pun in primul comentariu mesajul lui Silviu Purcarete prin care isi justifica retragerea din „competitie”. Si doar citindu-l te prinzi ca e din alt campionat, dragi colegi. Campionatu’ bunului simt, umorului, inteligentei, aristocratiei. Il citesc si va dau dreptate, nu prea are ce sa caute pe aceeasi lista cu voi”, a scris Lia Bugnar.
Ultima replică. Tompa Gabor: „Petiția unui grup activisto-ideologic”
UNITER a publicat o reacție a directorului Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gabor, la petiția lansată de oamenii de teatru împotriva nominalizăii regizorului Andriy Zholdak, acuzat în trecut că ar fi bruscat o actriță.
„Referitor la controversele iscate în jurul nominalizărilor din acest an la Premiile UNITER, consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak de către juriu la premiul pentru regie, în urma petiției unui grup activisto-ideologic, bazată pe o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România, în contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera căruia au trecut exact 6 ani!
Pe vremea aceea au apărut titluri bombastice și șocante, de gen „actriță bătută de regizorul ucrainean”, care s-au dovedit a fi cu totul neadevărate în urma anchetei și investigării pe care am întreprins-o imediat după eveniment. Menționez că de atunci spectacolul a luat numeroase premii la festivaluri internaționale, inclusiv Cel Mai Bun Spectacol, Cea Mai Bună Actriță, Cel Mai Bun Decor la Festivalul Național de Teatru, POSZT, de la Pécs, și a fost invitat la Olimpiada de Teatru de la St.Petersburg, precum și la Festivalurile Ibsen de la Oslo și Tokyo.
E adevărat că au fost și atunci activiste și activiști, urmași demni ai cenzorilor din epoca comunistă, care au cerut retragerea premiilor și autocritica(!!) juriului. Exact ca în cazul „Proștilor sub clar de lună” regizat de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra la începutul anilor ’70, unde în urma directivelor tovarășului Dumitru Popescu „Dumnezeu”, criticii au declarat că „au văzut greșit spectacolul”!!!
Am convingerea că acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare. Ca director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și, în special, ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa protestez împotriva unor asemenea demersuri care amestecă ideologii extremiste în judecățile de valoare estetică.
Totodată atrag atenția că persecutarea continuă a unui regizor ucrainean de excepție prin repetate presiuni ideologice transmite un mesaj extrem de negativ și poate avea consecințe nefaste în contextul evenimentelor politice tragice din zilele noastre” a scris regizorul Tompa Gabor care este și Președinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
Surse foto: Instagram, Werktreue.com, Huntheater.ro, Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook