Simona Ionescu / Redactor Șef

Se apropie o Sărbătoare mare: Înălțarea Domnului. Ce nu aveți voie să faceți niciodată în această zi

Se apropie o Sărbătoare mare: Înălțarea Domnului. Ce nu aveți voie să faceți niciodată în această zi
La 40 de zile de la sfânta sărbătoare de Paște, întreaga creștinătate sărbătorește Înălțarea Domnului. Iată ce tradiții se păstrează cu sfințenie.

Înălţarea Domnului are loc în fiecare an la 40 de zile după Paște și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății.

2 iunie, Înălțarea Domnului. Ce nu aveți voie să faceți niciodată în această zi

În acest an, Înălțarea Domnului va fi cinstită așa cum se cuvine pe data de 2 iunie și este un moment plin de tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri. Potrivit tradiției, în această zi nu se spală, nu se coase și nu se fac nici un fel de treburi în gospodărie. Cine nu respectă aceste lucruri, se spune că vor avea ghinion și necaz tot anul.

Nu vă certați de Înălțare

De asemenea, de Înălțare nimeni nu are voie să se certe sau să-și adreseze cuvinte urâte sau jigniri. În această zi, ca și de Paște, se mânâncă ouă roșii, pe care gospodinele le vopsesc cu o zi înainte. Pentru ca sufletele celor care nu mai sunt printre noi să ajungă în Rai, tradiția spune că familia trebuie să împartă ceapă verde și rachiu.

Din vechime s-a păstrat obiceiul ca orice credincios să poarte la brâu frunze de leuștean pentru a fi feriți de rele și protejați de orice boală. Bătrânii spun că cei care trec în neființă în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului au păcatele iertate și vor ajunge în Rai.

Gospodinele dau de pomană

De Înălțare, gospodinele fac cele mai bune bucate pe care le dau de pomană celor plecați în lumea celor drepți. Se crede că astfel nu se vor întoarce și nu vor deveni strigoi. În unele locuri din țară se împodobesc cu flori și spice de grâu verzi bisericile și casele. Totodată, în această zi mulți credincioși spun că se sfințesc holdele și fânul. De Înălțarea Domnului gospodinele nu au voie să împrumute sare sau foc, pentru că vor avea ghinion și vacile nu vor mai da lapte.

Sursă foto: redactia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre