Simona Ionescu / Redactor Șef

Se face muzeu pentru cea mai mare fortificație de Epoca Bronzului cunoscută în lume

Se face muzeu pentru cea mai mare fortificație de Epoca Bronzului cunoscută în lume
Cea mai mare fortificație de Epoca Bronzului cunoscută în lume va avea propriul punct muzeal. Aceasta se găsește la Cornești, localitate aflată la 18 kilometri de Timișoara.

Muzeul Național al Banatului din Timișoara a primit de la primăria Orțișoara 4.000 de metri pătrați pentru dezvoltarea punctului muzeal care va valorifica descoperirile majore realizate în situl arheologic de la Cornești. Finanțarea pentru realizarea proiectului av fi asigurată de Consiliul Județean Timiș.

Lucrările la situl arheologic din Cornești au început în anul 2007 și sunt făcute cu ajutorul unei echipe de arheologi din Berlin. Locul ascunde cea mai mare fortificaţie din Epoca Bronzului din lume, cunoscută până în prezent, iar  ultimele vestigii descoperite de arheologi dovedesc că zona a fost locuită cu mult înainte de această perioadă.

Vestigii vechi de mii de ani

În timpul cercetării, efectuate cu specialiști și tehnologii de ultimă generaţie – scanare cu laserul  sau  scanare geomagnetică – care le indică arheologilor cu precizie locurile în care se află vestigiile. De altfel, Consiliul Județean Timiș a alocat în ultimii ani peste 1 milion de lei pentru achiziția de echipamente de cercetare arheologică.


Discuție live între Emi Pian și tatăl lui: „Mie nu mi-a fost frică de nimeni în lume”

După despărțire, viața merge înainte. Cu cine a „evadat” la mare Răzvan Simion


Fortificația de la Cornești are o suprafață de peste 1.700 de hectare și este formată din patru inele concentrice care sunt, de fapt, zidurile fortificației, care au fost ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn. Construcția se află în apropierea Mureșului și a Munților Banatului. Era așezată strategic și îi ajuta pe locuitori să poată avea  relații comerciale pentru a obţine provizii.

Echipa de specialiști care cercetează acum locul a început în anii trecuți demersurile ca situl de la Corneşti să intre în patrimoniul UNESCO.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre