Se vor schimba cărțile de identitate din 2021. Uite cum!

Se vor schimba cărțile de identitate din 2021. Uite cum!
Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile române să schimbe cărțile de identitate, valabile în prezent. Acesta vor fi aliniate la standardele din Uniunea Europeană.

Ne așteaptă schimbări importante în 2021. Ca să putem călători mai ușor în UE, dar și pentru a putea fi identificat mai ușor, se vor schimba cărțile de identitate.

De ce se vor schimba cărțile de identitate din 2021

Din 2 august 2021 vor intra în vigoare noile cărți de identitate electronice, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Acestea vor fi eliberate începând cu vârsta de 12 ani, vor avea dimensiunea unor carduri bancare și vor conține o serie de elemente de identificare, pe un cip electronic, scrie evz.ro.

Legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 3 august 2020. Actul normativ pune în aplicare un regulament al Uniunii Europene.

Cum va arăta noua carte de identitate

Noua carte de identitate va avea dimensiunile unui card bancar, va conține un cip electronic, cu o serie de informații despre titular, și va putea fi eliberat înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

De menționat că actualele cărți de identitate vor rămâne valabile și vor permite titularilor să călătorească pe teritoriul altor state UE până la expirarea lor.

Cartea electronică de identitate, cu cip electronic, va putea fi eliberată de la vârsta de 12 ani, la solicitarea părinților. Spre deosebire de cărțile actuale, noile documente vor conține mai multe informații despre titular, inclusiv amprentele digitale și vor putea fi utilizate la diferite instituții, în locul altor documente.

Astfel, titularul va putea să utilizeze semnătura electronică, care va fi inclusă în noul document, ca să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private, pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF, sociale, financiare, educaționale sau de altă natură. În plus, noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

Vor fi eliberate și cărți simple de identitate

Cetățenii pot opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, ca și cele de acum, care nu va conţine cip. Acestea, însă, nu vor permite titularilor să mai circule liber în Uniunea Europeană, doar în baza actului de identitate. Ei vor avea nevoie de un pașaport valabil dacă vor dori să călătorească în afara granițelor.

Români cu domiciliul în România, dar care se află în străinătate, pot cere eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din țara în care se află, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă.

Termenul de valabilitate al noilor cărți de identitate

Cărțile de identitate simple şi cărțile electronice de identitate se vor elibera cu următoarele termene de valabilitate:

  • 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.