Simona Ionescu / Redactor Șef

14 ianuarie, Sfânta Nina. Rugăciunea la verișoara Sfântului Gheorghe vă scapă de toate necazurile

14 ianuarie, Sfânta Nina. Rugăciunea la verișoara Sfântului Gheorghe vă scapă de toate necazurile
Cinstită an de an pe data de 14 ianuarie, sfânta Nina, verișoara sfântului mare mucenic Gheorghe, le sare imediat în ajutor celor cu multe necazuri. Ce rugăciune trebuie să rostiți în această zi.

Potrivit unui vechi manuscris, sfânta Nina ar fi verișoara apropiată a sfântului mare mucenic Gheorghe. Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia și este prăznuită pe data de 14 ianuarie. Cine o cinstește prin rugăciune, va scăpa de toate necazurile vieții.

 „Cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ţie de Maica Domnului,  Crucea de minuni făcătoare”

„O, atotlăudată şi preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare şi laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga ţară georgiană cu învăţătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat. Cu faptele apostoleşti ai învins vrăjmaşul mântuirii noastre, cu munca şi rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.

Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfăţişăm cinstitului tău chip şi cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ţie de Maica Domnului,  Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfăşurat-o cu părul tău preţios, şi te rugăm cu umilinţă ca pe o veşnică ocrotitoare a noastră.

„Pace ţării noastre să dăruiască, oamenilor viaţă îndelungată şi spor în tot lucrul bun”

De toate relele şi scârbele păzeşte-ne, pe duşmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos şi pe potrivnicii evlaviei înţelepţeşte-i, turma ta ocroteşte-o şi roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru, în faţa Căruia te afli, pace ţării noastre să dăruiască, oamenilor viaţă îndelungată şi spor în tot lucrul bun şi mijloceşte pentru noi să ne primească în împărăţia Sa cerească unde toţi sfinţii laudă Preasfânt numele Lui acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Minune săvârșite de sfânta Nina, verișoara sfântului Gheorghe

Cine a fost sfânta Nina

Potrivit istoriei, la 12 ani, tatăl Ninei devine pustnic, iar mama hotărăște ca toată viața să-i îngrijească pe cei săraci. Fetița ajunge în grija stareței Niofora. Binecuvântată de episcopul va pleca din Ierusalim către Armenia, iar ulterior ajunge la Mtskheta, locul în care, după cum spunea stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos“.

Fetița a început să se roage Maicii Domnului să îi dea putere să se roage sfântului veșmânt. În vis, Preacurata i-a pus în mână o cruce pentru a o apăra de vrăjmași și i-a spus să meargă în Georgia să predice Evanghelia și să găsească sfânta cămașă.

A aflat de cămașa fără cusătură

Când s-a trezit din vis, sfânta Nina a văzut crucea pe care o ținea în mână. Iar acea cruce se află și în ziua de astăzi, îmbrăcată în argint în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Sion, în Tiflida Georgiei. Cu ajutorul acestei Sfinte Cruci primite din mâinile Maicii Domnului nostru, Sfânta Nina a făcut minuni.

A convertit la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar, dar a scăpat-o de demoni pe soția împăratului Miran. De asemenea, îi va reda vederea împăratul Mirian. Sfânta Nina a trecut la Domnul pe data de 14 ianuarie 338. Își doarme somnul de veci în racla din mănăstirea Bodbe din Kakheti, mormântul acesteia devenind un vestit loc de pelerinaj. Simbolul creștinății georgiene este crucea sfintei Nina, făcută din crengi de viţă-de-vie şi prinsă cu părul sfintei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre