Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele mai apreciate trăsături la un partener romantic. Ce spun studiile

Cele mai apreciate trăsături la un partener romantic. Ce spun studiile
Lumea modernă a întâlnirilor romantice, spun oamenii de știință, a devenit tot mai brutală. Un studiu recent vorbește despre cele mai apreciate trăsături la un partener romantic.

Cât de bine poți să ști în zilele noastre despre romantismul unui posibil partener? Ce a scos în evidență un nou studiu realizat pe 800 de persoane.

Un nou studiu realizat pe aproape 800 de persoane sugerează că inteligența și bunătatea – și nu aspectul fizic sau banii – sunt cele mai apreciate trăsături la un partener romantic. Cel puțin, asta este ceea ce declară participanții din Brazilia. „Dacă vrei să atragi mai mulți potențiali parteneri, să lucrezi la creierul și la personalitatea ta pare să fie cel mai bun pariu”, a declarat psihologul Joao Francisco Goes Braga Takayanagi de la Universitatea din Sao Paulo pentru Eric W. Dolan de la PsyPost.

Bunătate și inteligență

Takayanagi și colegii săi au descoperit că aceste preferințe rămân valabile indiferent de orientarea sexuală și de genul participanților, sugerând că există o anumită universalitate a acestora. Cei 778 de voluntari brazilieni, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, au primit un număr limitat de puncte pe care trebuiau să le distribuie între diferite trăsături pe care le-ar putea considera importante la un partener ideal. Printre acestea se numărau atractivitatea fizică, statutul socio-economic, sănătatea, bunătatea și inteligența.

Atunci când erau disponibile mai multe puncte în scenariile cu „buget ridicat”, participanții erau mai predispuși să își distribuie punctele în mod egal între toate trăsăturile. Dar în cazurile cu „buget redus”, voluntarii au fost forțați să stabilească priorități. Bunătatea și inteligența au fost prioritizate mai presus de toate celelalte trăsături în toate genurile și orientările sexuale incluse. Deși bărbații, în general, au avut tendința de a pune accent pe aspectul fizic mai mult decât femeile.

„Am constatat că nivelul socio-economic a fost o trăsătură cu prioritate scăzută”

Bunătatea și inteligența, cele mai apreciate trăsături la un partener

Așa cum era de așteptat, persoanele care căutau relații pe termen lung, în comparație cu cele pe termen scurt, au fost chiar mai predispuse să acorde prioritate bunătății și inteligenței. „Pe măsură ce mărimea bugetului creștea, inteligența și bunătatea, care deja obțineau punctaje ridicate în condiția bugetului redus, au primit proporții și mai mari de puncte în raport cu alte trăsături”, susține Takayanagi și echipa sa.

Mai mult, odată atins un anumit nivel de atractivitate fizică sau de statut socio-economic, oamenii au favorizat mai puțin aceste trăsături în comparație cu celelalte. „Am constatat că nivelul socio-economic a fost o trăsătură cu prioritate scăzută pentru toate grupurile, inclusiv pentru femeile heterosexuale, contrar studiilor anterioare privind sarcinile de alocare a bugetului”, au explicat cercetătorii. Pentru bărbați, statutul socio-economic a fost o prioritate deosebit de scăzută.

Partenerul ideal

Diferența față de studiile anterioare se poate datora includerii mai multor trăsături ale „partenerului ideal”, cum ar fi sănătatea și inteligența, a speculat echipa. „Este posibil ca valoarea din spatele nivelului socio-economic al partenerului să fie legată de capacitățile cognitive implicite ale acestuia sau de longevitatea preconizată”, susține Takayanagi.

Este posibil ca aceste constatări să nu reflecte cu exactitate diferite culturi și nici preferințele nu se traduc întotdeauna bine în comportamente reale. Pentru o imagine mai precisă, cercetătorii avertizează că sunt necesare studii care să se realizeze și în alte medii. Dar studiul dă speranță oamenilor, dezvăluind că oamenii care caută cu adevărat un partener pe termen lung apreciază căldura emoțională și inteligența în detrimentul calităților superficiale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre