Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum te prinzi că te minte. Reguli clare pentru a-ți da seama dacă ai în față un mincinos. Nu vei da niciodată greș

Cum te prinzi că te minte. Reguli clare pentru a-ți da seama dacă ai în față un mincinos. Nu vei da niciodată greș
Specialiștii spun că nu există nici o persoană care să nu fi mințit măcar odată în viață, ba chiar se estimează că o facem de 30 de ori pe zi.

Minciuna are picioare scurte, spune un vechi proverb românesc și, indiferent cât de mult ar vrea unii să ascundă adevărul, acesta iese la suprafață. Iată cum.

Sunteți înconjurați de oameni care par să nu fie ceea ce vă doriți și vreți să vă convingeți că sunt mincinoși? Există trei reguli precise care vă confirmă acest lucru. Un lucru foarte simplu, care vă ajută să vă dați seama dacă stați de vorbă cu un mincinos este să fiți un bun ascultător.

În timp ce persoanele care spun adevărul vor vorbi întotdeauna mai mult și vor da tot felul de detalii, veți observa că mincinoșii sunt foarte atenți la ce scot din gură, ezită și cu greu reușesc să fabrice pe loc o poveste ca să scape. Puneți-i acele persoane întrebări la care nu se va gândi, luați-o prin surprindere și încercați să o faceți să vă dea mai multe detalii. Veți constata că începe să se bâlbâie și va evita discuția.

Monitorizarea realității

Potrivit specialiștilor, există o idee numită „monitorizarea realității”. Este vorba de procesul prin care o persoană stochează amintirile, comparativ cu modul în care face același lucru cu ficțiunile.

Veți vedea că în cazul adevărului, oamenii se referă la detalii senzoriale, miros, gust, etc., iar dacă mint folosesc „operații cognitive”.

Îngreunați minciuna celor care ascund adevărul

Când simțiți că aveți un mincinos în față, încercați să faceți situația și mai grea pentru acesta și dați-i și alte sarcini de făcut în timp ce își spune povestea. Fiind ocupați cu multe lucruri, nu vor mai putea să fie atât de convingători atunci când încearcă să vă mintă cu atâta patimă.

Un exemplu care ar putea să vă fie de folos este atunci când simțiți că ați fost înșelate, doamnelor. Puneți-i iubitului/soțului întrebări în timp ce conduce și veți vedea ce va răspunde. Iar dacă cineva inventează un alibi, încercați să-l faceți să povestească din trecut.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre