Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce nu aveți voie sub nici o formă să faceți în această perioadă

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce nu aveți voie sub nici o formă să faceți în această perioadă
Între 24 iunie-28 iunie, întreaga creștinătatea intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut ca și Postul de Vară. În prima zi de post, credincioșii au dezlegare la pește.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este așteptat cu bucurie de creștini. Anul acesta, Postul Sfinților Petru și Pavel începe pe data de 24 iunie și se termină pe 28 iunie, conform calendarului ortodox.

Perioada aceasta de patru zile de post este cunoscută ca și Postul de Vară și este momentul în care credincioșii trebuie să se roage mai mult, să facă fapte bune și să își ceară iertare unul altuia. În această perioadă, preoții ne recomandă să citim acatistul Sfinților Petru și Pavel, să nu bea, să nu fumeze și să nu se certe cu nimeni.

Nu se fac nunți și botezuri

În cel mai scurt post de peste an, nu se fac nunți și botezuri, nu se cântă și nu se dansează. În aceste patru zile, nu se consumă produse lactate și carne, dar de la postul alimentar sunt scutiți bătrânii, copiii și femeile însărcinate.

În ajunul sărbătorii, se poartă amulete cu pelin și usturoi

Tradiția spune că în ajunul sărbătorii Sfinților Petre și Pavel credincioșii trebuie să poarte amulete cu usturoi și pelin, pentru a fi protejați de spiritele rele. Acestea, spun bătrânii, umblă libere prin lume și îi pedepsesc pe cei care nu dorm în case. De aceea, puneți într-o punguță de culoare roșie usturoi și pelin.

Rostiți această rugăciune în postul Sfinților Petru și Pavel

Începe Postul Sfinților Petru și Pavel!

Pentru a avea un an bun și spor în toate, în Postul Sfinților Petru și Pavel, citiți această rugăciune, aducătoare de mari bucurii și realizări. „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe.

Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului.

„Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule”

Ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre