Simona Ionescu / Redactor Șef

Mare atenție la ce faceți de Sfântul Ion. Cine nu face asta, va fi nefericit tot anul

Mare atenție la ce faceți de Sfântul Ion. Cine nu face asta, va fi nefericit tot anul
Ziua de 7 ianuarie este așteptată cu sufletul la gură de toți cei care poartă numele Sfântului Ion. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate cu strictețe.

Tradiția spune că trebuie să râdeți și să petreceți în această zi sfântă, altfel veți avea parte de lucruri triste tot anul. Pe de altă parte, însă nimeni nu are voie să bea vin roșu. Această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele Mântuitorului. Cel mai indicat ar fi să consumați vin alb, care să fie sfințit la biserică.

Nu stingeți candela de ziua Sfântului Ion

Încă din ajunul Bobotezei orice credincios trebuie să aprindă candela, pentru a avea bunăstare în familie. Aveți mare grijă să nu se stingă chiar în ziua Sfântului Ion. Tradiția spune, de asemenea, că nu e bine să tăiați nimic folosind cuțitul. Rupeți totul cu mâna dacă e posibil și încercați să nu mâncați fructe și legume în cruce, mai ales usturoi și pepene.

Nu măturați sub nici o formă

Dacă aveți firimituri pe jos, luați cu mâna. Din bătrâni se spune că cine va folosi mătura, va tulbura liniștea morților. Nimeni nu are voie în această zi să spele, să facă curățenie. Nu coaseți și nu faceți nici un fel de treabă în gospodărie. Odihniți-vă cât puteți de mult și înălțați rugăciuni.

 

Nu dormiți în ziua Sfântului Ion

De ziua Sfântului Ioan Botezătorul nu trebuie să dați nimic cu împrumut, pentru că altfel farmecele se vor lega de acele persoane. Nu vă certați cu nimeni în această zi, indiferent dacă aveți dreptate sau nu. Și sub nici o formă nu aveți voie să dormiți, altfel veți fi leneși tot anul.

Ocrotitorul pruncilor

Sunt puțini cei care știu că Sfântul Ion este și ocrotitorul sfinților, de aceea în această zi mamele trebuie să se roage cât mai mult pentru pruncii lor. Iar femeile căsătorite să-l roage pe Sfântul Ion să le dea copii frumoși și sănătoși. Aveți grijă ca în dimineața sărbătorii să vă stropiți cu Agheasmă nouă luată de la Boboteazăm pentru a fi feriți de boli tot anul. Semnificația numelui Ioan este „Jahve a avut milă”, sau „Dumnezeu este milos”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre