Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfânta Maria, 15 august. Este total interzis să faceți aceste lucruri. Tradiții necunoscute de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria, 15 august. Este total interzis să faceți aceste lucruri. Tradiții necunoscute de Adormirea Maicii Domnului
15 august este o zi cu totul și cu totul specială, când credincioșii o cinstesc pe Sfânta Maria. Cine nu respectă tradiția, va avea de suferit, potrivit bătrânilor.

Tradițiile și obiceiurile de Adormirea Maicii Domnului sunt respectate cu sfințenie de toți credincioșii. Fiți cu băgare de seamă.

Din cele mai vechi timpuri, în ziua Adormirii Maicii Domnului, femeile căsătorite se duc la biserică cu struguri și prune pentru a fi sfințite de preoți și împărțite credincioșilor. Cele necăsătorite vor duce flori din grădină care, după ce vor fi sfințite, vor fi așezate la icoanele din casă.

Se crede că toată familia va fi protejată de boli și necazuri. În dimineața zilei de 15 august tradiția spune că nu trebuie să-i uitați pe cei trecuți în neființă și să tămâiați mormintele. Femeile care sunt însărcinate, să se roage Maicii Domnului în această zi și vor naște copii frumoși sănătoși.

Nu aveți voie să vă spălați pe cap și nici să faceți curățenie

În ziua Adormirii Maicii Domnului, ciobanii coboară turmele de oi de pe munte. E semnul clar că vara lasă loc toamnei. În toată țara oamenii nu aprind focul, pentru că e risc mare de boală și să le ia foc locuința. Gospodinele trebuie să pregătească mâncare cu o zi înainte, nicidecum în ziua cinstirii Sfintei Marii.

Dacă pe 15 august înfloresc trandafirii, vom avea o toamnă lungă și caldă

Tot tradiția spune că cei care lucrează în această zi vor avea recoltele blestemate și vitele se vor îmbolnăvi. Nu vă tăiați părul, nu-l aruncați la gunoi pe cel care cade și sub nici o formă nu aveți voie să faceți baie în ape curgătoare.

Cum își găsesc ursitul fetele necăsătorite

Tot de Adormirea Maicii Domnului, fetele necăsătorite au posibilitatea să-și găsească ursitul. Acestea trebuie să poarte în sân toată ziua un fir de feriga sau năprasnic (depinde de zonă) și să se roage la icoana Maicii Domnului. Se crede că Fecioara Maria le ajută să-și găsească bărbatul care să le facă fericite.

De asemenea, fetele nemăritate își pot pune sub pernă busuioc și își vor visa ursitul. Și domnii trebuie să țină cont de un obicei. Tradiția spune că în data de 15 august, aceștia își schimbă pălăria cu căciula, altfel vor fi luați în râs de ceilalți săteni. Dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, se spune că vom avea o toamnă lungă și călduroasă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre