Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Superstiții mai puțin știute, aducătoare de noroc și sănătate

Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Superstiții mai puțin știute, aducătoare de noroc și sănătate
26 octombrie este o zi specială pentru creștini care-l sărbătoresc pe sfântul Dumitru, cu cinste și evlavie. Ce superstiții și tradiții se păstrează din cele mai vechi timpuri.

Sfântul Dumitru, iubit atât de mult de români, este slăvit pe data de 26 octombrie, zi în care creștinii țin cont și de multe tradiții și superstiții.

Cine ține sărbătoarea Sfântului Dumitru va fi ferit de boli și necazuri

Tradiția spune că de sfântul Dumitru căldura va intra în pământ și frigul începe să se instaleze. Din cele mai vechi timpuri se știe că cine această sărbătoare va fi ferit de boli și lovituri. Nu folosiți pieptenul de ziua Sfântului Dumitru pentru că, spune tradiția populară, veți atrage necazuri și primejdii.

În această zi se pomenesc morții, iar gospodinele merg la biserică cu mâncarea pentru a fi sfințită, apoi o împart. Se împarte atât de colivă, cât și colaci în formă de cruce.

Datina Saiegiilor

De sfântul Dumitru nu aveți voie să vă certați cu nimeni

Un obicei care se folosește de multă vreme mai ales în partea Dobrogei este cunoscut sub denumirea de Datina Saiegiilor. Mai mulți băieți se întâlnesc la o casă, iar de acolo pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale.

Printre flăcăi se găsește și unul care va fi îmbrăcat ca o cadână, care va primi bani. Un alt obicei este ca de ziua Sfântului Dumitru să se tundă coama cailor până la trei ani, pentru ca aceștia să aibă un păr frumos.

Superstiții legate de iarnă de Sfântul Dumitru

Potrivit tradiției, dacă de ziua sfântului Dumitru vremea va fi bună, vom avea o toamnă frumoasă și lungă. Dacă va fi lună nouă, iarna va începe repede și se va termina repede. Dacă va fi însă lună plină, iarna va începe la fel de repede, dar se va termina târziu.

Nu vă certați cu nimeni de sfântul Dumitru

În ziua sfântului Dumitru nu aveți voie să vă certați cu cineva sau să vă certați, altfel veți avea necazuri tot anul. Nu se face treabă în gospodărie, iar gospodinele nu ai voie să spele, să calce, să tricoteze sau să măture în casă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre