Pe 8 septembrie, de ziua Nașterea Maicii Domnului, tradiția spune că nimeni nu are voie să lucreze. Potrivit unei alte superstiții, nu se consumă mâncare care se gătește pe foc.
Nu se spală rufe, nu se coase și nu se mătură
De Nașterea Maicii Domnului nici un bărbat nu are voie să facă treabă în gospodărie iar femeile nu au voie să coasă, nu se mătură și nu spală rufe. Începând din această zi plantele își pierd puterile tămăduitoare, iar vreme se răcește.
De asemenea, reptilele încep să se retragă în pământ, iar păsările călătoare își pregătesc plecarea către țările calde.
Nimeni nu are voie să mănânce bucate făcute
O tradiție veche respectată de toți credincioșii este că de Nașterea Maicii Domnului nimeni nu are voie să consume bucate gătite la foc. Cine nu ține cont de acest lucru, se spune că vor atrage asupra lor boli care îi pocesc.
Întreaga zi se aprinde candela, iar în față se pune icoana Maicii Domnului, pentru a o preamări pe Fecioara Maria, dar și pentru a alunga spiritele rele.
Se împart struguri și prune
Tradiția spune ca cei care au persoane din familie decedate, să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească și ei din roadele toamnei. Dacă pe data de 8 septembrie va ploua, oamenii cred că toamna va fi urâtă.
Femeile care nu rămân însărcinate și cele care nu se căsătoresc să se roage cu inima deschisă de Nașterea Maicii Domnului și își vor împlini dorința.
Prima mare sărbătoare din noul an bisericesc
Sfânta Maria este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie și este cea mai mare sărbătoare a toamnei. Se fac pelerinaje la mănăstiri, iar la biserici credincioșii duc pâine, fructe și lumânări, care vor fi sfințite.
Cele mai mari sărbători închinate Maicii Domnului sunt Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook