Ziua Sfântului Ilie, cinstit an de an pe data de 20 iulie, este plină de obiceiuri și tradiții.
Din bătrâni se obișnuiește ca pe 20 iulie trebuie să fie scuturați pomii din curte, iar fructele să fie duse la biserică pentru a fi sfințite. Tradiția spune că în această zi, pentru a avea noroc și belșug tot anul, credincioșii să împarte mere, mai ales copiilor. Există și o explicație.
Se dau de pomană mere, colivă, prăjituri, haine
Mărul, se crede că provine din pomul fiului preotului Sovac din Tesvi, din neamul lui Aaron care a trăit cu 800 de ani înaintea lui Hristos. Pe de altă parte, se spune că de sfântul Ilie nu e bine să fie consumate merele, ci a doua zi. De asemenea, se vor mai împărți colivă, legume, fructe, prăjituri, colaci și orice alte preparate culinare doresc credincioșii să dea pentru cei trecuți la dreapta Domnului din familia lor.
Fiecare pachet trebuie să aibă cană și lingură
Potrivit tradiției, când împărțiți pachetul trebuie să dați și o lumânare aprinsă, o cană și o lingură. Pachetele se vor da oamenilor necăjiți sau copiilor doar după ce au fost sfințite la biserică. De asemenea, pe lângă haine, se obișnuiește să se mai împartă și haine sau încălțăminte.
Rugăciune făcătoare de minuni la sfântul Ilie care îndeplinește orice dorință
De asemenea, în această zi, toți credincioșii care vor să-și împlinească cele mai mari dorințe trebuie să citească această rugăciune. „Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii.
Care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun.
„Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii”
Să mijlocești pentru noi Sfinte Ilie să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri. Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii. Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook