Secretul unei căsnicii fericite, înscris în gene

Secretul unei căsnicii fericite, înscris în gene
V-ați întrebat cum de unele cupluri au o viață minunată alături, de zeci de ani, soții sunt cei mai buni prieteni și nu își pot imagina viața unul în lipsa altuia. La polul opus, alte cupluri nu rezistă nici măcar un an împreună. Cercetătorii au lansat o nouă teorie.

Secretul unei căsnicii fericite ar putea fi înscris în gene. Mai exact, variația unei anume gene ar putea fi corelată cu trăsături benefice în formarea de legături și satisfacția față de relații în primii ani de căsnicie. Totul a fost detaliat într-un studiul publicat de Universitatea Arkansas, relatează Medicalexpress.

Cercetătorii americani au descoperit că o variație numită „CC” a genei CD38 este asociată cu niveluri crescute de mulțumire. În continuare, psihologul Anastasia Mahanova și colegii ei au folosit date ale unui studiu privind genotipul unor tineri. Au cercetat dacă există vreo corelație între variația CD38 CC și nivelurile de încredere, iertare și satisfacție față de căsnicie.

După ce au analizat toate datele, cercetătorii au descoperit ceva surprinzător. Și anume, că indivizii ce prezintă variația CC în gena CD38 au niveluri mai ridicate de percepții considerate benefice relațiilor de succes. În special în cazul încrederii.

Satisfacția față de căsnicie tinde să înceapă sus iar apoi să scadă, afirmă Mahanova, profesor asistent de psihologie și autorul principal al studiului publicat în revista Nature Scientific Reports. Am fost interesați să vedem dacă o parte din motivele pentru care unele persoane au dificultăți în a menține satisfacția față de relație în perioada de după căsătorie se datorează unor potențiale predispoziții genetice”.

Secretul unei căsnicii fericite, înscris în gene

Echipa de la Universitatea Arkansas a studiat 142 de tineri căsătoriți – mai exact, 71 de cupluri – prelevând mostre de ADN de la aceștia la trei luni după ce s-au căsătorit. Cuplurile au fost de asemenea rugate să completeze un chestionar în momentul prelevării ADN-ului. Alte chestionare le-au fost date la completat odată la 4 luni, timp de 3 ani.

La sfârșitul studiului, cercetătorii au comparat răspunsurile din chestionare completate de voluntarii care prezentau variații la gena CD38 cu cele ale subiecților care prezentau variația specifică CC, cei din urmă raportând niveluri mai ridicate de satisfacție față de mariaj. „Indivizii cu variația CC s-au simțit mai recunoscători pentru partenerul lor. Ei au raportat încredere mai mare în partenerul lor. Erau mai iertători față de partenerul lor și mai satisfăcuți de căsniciile lor”, au notat cercetătorii în studiu.

Evident însă, mai atrag atenția cercetătorii, acest lucru nu înseamnă că persoanele fără variația CC nu pot avea relații fericite.
„Nu înseamnă că persoanele care n-au genotipul CC sunt condamnate să aibă probleme, afirmă psihologul Anastasia Mahanova. Este mai probabil să aibă probleme în aceste domenii, așa că acele persoane ar trebui să depună eforturi mai mari în domeniile respective”.

Sursa foto: Pixabay

 Te învățăm să alegi cea mai bună cremă hidratantă pentru mâinile tale