Se recalculează pensiile, a spus șeful Casei Naționale de Pensii. Acesta a dat detalii despre cum va fi aplicată noua formulă de calcul dar și despre indexarea acestora.
Se va majora punctul pensie cu 13%
„Acel VPR a rămas în vigoare parte din legea 127 la care se adaugă puncte contributive peste acel 25, acele bonusuri și perioade necontributive, stagiu militar, facultate. Dacă ai stagiu minim de 15 ani, vi se va lua în calcul și acele stagii necontributive. Formula de calcul e cu puncte contributivitate, VPR raportat la 25 la care se adaugă bonusuri și puncte necontributive. Iar o noutate spune foarte clar că de la 1 ianuarie la toate pensiile din sistemul public se va majora punctul pensie cu 13%.
„Recalcularea va trebui să se facă în baza noii formule care e parte integrantă din noua lege a pensiilor”
Valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei. De aceastî majorare vor beneficia toți pensionarii. E o certitudine. Recalcularea va trebui să se facă în baza noii formule care e parte integrantă din noua lege a pensiilor. Ulterior noi, cei de la CNPP, va trebui să avem timp pentru implementarea noii legi, de emitere norme metodologice și un program care să respecte noua formulă. De la 1 septembrie, oamenii să primească pensiile recalculate în baza noii formule de calcul”, a explicat Daniel Baciu pentru România TV.
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor
Daniel Baciu a vorbit și de indexarea pensiilor, precizând că este vorba de un coridor stipulat în lege, adică „un interval în care trebuie să ne încadrăm nivelul de contribuții colectate la bugetul asigurărilor de stat și inflatia pe anul precedent.” „Formula de calcul pe model elvețian trebuie să se încadreze în acești doi indicatori”, a adăugat el.
Diferențe între pensionari
Conform noii formule de majorare a pensiilor, vor exista diferențe între pensionari, în funcție de vechimea în muncă. Astfel că pensionarii vor reuși să ajungă la pensii de 2400 de lei. Se menține stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar se dorește asigurarea unei pensii mai mari odată ce vă apropiați de 30 de ani de contribuții și dacă depășiți această limită. Conform noii propuneri legislative, persoanele care au lucrat mai mult de 25 de ani vor avea parte de un sistem de bonusare.
Ce pensii urmează să aibă românii
Ca atare, cei care au cotizat 26 de ani vor avea o pensie de 1.881,5 lei, iar persoanele care au cotizat 27 de ani, vor beneficia de o pensie de 1.988 de lei. O pensie în valoare de 2307,5 lei va intra în buzunarul celor care au muncit timp de 30 de ani, iar cei cu peste 30 de ani vechime în muncă ar urma să ia 2.431,75 de lei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook