Bilanțul victimelor din zona afectată continuă să crească, iar românii au început să își facă griji, gândindu-se dacă va urma un alt seism periculos, apropiat de tărâmul românesc. Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, le-a spus românilor dacă ar trebui să se teamă sau nu de un cutremur de proporții.

Cutremurul a afectat Turcia și Grecia

Cu toate că seismul anunțat cu magnitudinea 7 pe scara Richter, ce a fost apoi revizuită la 6,7, a reușit să zguduie două țări (Turcia și Grecia), Gheorghe Mărmureanu i-a liniștit pe cetățeni, spunând că nu au motive să se teamă de un cutremur puternic, deocamdată.

„Există o falie mare care pleacă din partea răsăriteană a Turciei, paralelă cu Marea Neagră, ajunge în Bosfor, traversează Bosforul, traversează apoi Marea Mediterană, iar această falie intră apoi în Algeria și iese dincolo de Maroc. Nu sunt motive pentru români să se teamă”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Când va fi România lovită de un sesim

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a amintit că un cutremur puternic va avea loc în România, dar peste mulți ani. Așadar momentan nu există motive de îngrijorare.

„Nu se pune problema unui cutremur puternic acum în România, mai sunt mulți ani până atunci. Lucrurile sunt însă mai complicate pe partea cealaltă, adică în Africa. A început procesul de rupere. Africa se rupe în două”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Anterior, Gheorghe Mărmureanu a spus că seismul ce va lovi România, peste mulți ani, ar putea atinge chiar 7.9 grade, până la 8 pe scara Richter.

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a transmis Gheorghe Mărmureanu.

În urma cutremurului de vineri, care s-a produs în Marea Egee, a fost afectată Turcia, dar și Grecia. Mai multe clădiri din orașul Izmir s-au prăbușit. Acest cutremur s-a produs la aproximativ 17 kilometri de coasta Izmirului şi a fost resimţit şi în Atena şi Istanbul, potrivit SUA Geological Survey.

Pe mulți români încă îi trec fiori reci când aud de cutremur, deoarece își amintesc de seismul devastator ce a avut loc la data de 4 martie 1977. Acest cutremur a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Au fost peste 1.500 de morți, foarte mulți răniți și foarte multe clădiri prăbușite. Printre cei care s-au stins atunci se numără și actorul Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea și Eliza Petrăchescu.

Bogatul actor George Clooney se luptă ca un teatru de lângă conacul lui să nu moară

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri