Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Tradiții mai puțin cunoscute. Această rugăciune se rostește când aveți mari probleme

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Tradiții mai puțin cunoscute. Această rugăciune se rostește când aveți mari probleme
Sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia e un moment mult așteptat de creștini, fiind un moment plin de tradiții și obiceiuri.

Tradiția spune că ziua este destinată bărbaților, care pe 9 martie trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin și să facă focuri în curți și grădini, pentru a alunga spiritele rele.

Din cele mai vechi timpuri, gospodinele obișnuiesc ca pe data de 9 martie să stropească casa și grădina cu agheasmă, pentru a fugi farmecele și vrăjile. Tot atunci, bărbații vor mânca o lingură cu semințe pentru fiecare pahar cu băutură pe care îl consumă. Nimeni nu are voie să dea bani cu împrumut în această zi, însă toată lumea trebuie să împartă bucate pentru cei trecuți în lumea drepților.

Cereți ajutorul celor 40 de mucenici

Tot în această zi, cei care au probleme mari și au nevoie de ajutor să-l ceară Sfinților mucenici. Rugăciunea care se rostește este foarte puternică și rezolvă orice problemă. „Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

„Nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre”

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare.

Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție! Amin!”.

Recomandarile noastre