Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții pentru Revelionul pe stil vechi. De ce sârbii sparg paharele din care au băut șampanie

Tradiții pentru Revelionul pe stil vechi. De ce sârbii sparg paharele din care au băut șampanie
În noaptea din 13 spre 14 ianuarie se sărbătorește trecerea în noul an pe stil vechi. Ce superstiții nu se încalcă niciodată.

Cei care sărbătoresc Revelionul pe stil vechi se pregătesc de distracție. Obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie.

Tradiții pentru Revelionul pe stil vechi. De ce sârbii sparg paharele din care au băut șampanie

Românii, dar și moldovenii care sărbătoresc Revelionul pe stil vechi obișnuiesc ca de Anul Nou să colinde ulițele și să pocnească din bice. E timpul ca vechiul an să plece și să intre cel bun, noul an. Ei intră apoi în casă cu talăngi şi buhaiuri. Iar în seara de Ajun, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi, întruchipând diferite figuri mitologice, mai dansează ursul, calul sau capra.

Sârbilor le aduce norocul dansul țigăncilor

Serbii abia așteaptă să vină noul an pentru a avea parte de dansul țigăncilor, care sunt convinși că le va aduce noroc. Și tot serbii au un obicei vechi, dar pe care-l respectă cu sfințenie.  Sparg paharele din care au băut prima şampanie în noul an, fiind convinşi că astfel vor avea parte de sănătate și belșug.

Ce nu lipsește de pe masa de sărbătoare

De pe masa de Revelion nu vor lipsi niciodată clătitele cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale. Dar sunt așteptate și piroștile, un fel de colţunaşi umpluţi cu cartofi, varză, carne tocată, brânză sau fructe, care se fierb ori se prăjesc. Şi, pentru că în prima zi a anului nou este şi praznicul Sfântului Vasile cel Mare, tot pe masă se va afla colacul cu multe nuci şi stafide.

Petrecăreții se vor înfrupta și din ardei cu caimac, mezeluri sârbeşti, peştele cu legume, şniţelul Karadjordje, muşchiuleţul învelit în şuncă, cartofii sârbeşti, ramstek, piept de pui în prapure, cotlet de porc umplut în prapure, salate sârbeşti, zacusca sârbească, specialităţi de afumături sau celebrul tort cu nucă şi ghibaniţa. Acestea vor fi stropite cu ţuică de gutui şi vin roşu.

Sursă foto: 7abc

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre